Unwound’un İddialı Finali: Leaves Turn Inside You

Tam 2 dakika süren tek notalı feedback ile başlayan -We Invent You- Leaves Turn Inside You, iddialı bir final albüm olacağını bariz bir şekilde dinleyicilerine gösteriyor diyebiliriz. Drive Like Jehu’nun Super Unison adlı parçasının başını andıran bu drone, dengesizce ama bir o kadar da yumuşak geçişiyle tabiri caizse kafa uyuşturan -hatta biraz da ütüleyen- bir ses haline geliyor ilerleyen dakikalarında. Kafa uyuşturan sıfatıyla anılmak adına yapıldığı belli olan bu albümde, Unwound üçlüsü her türlü cesaretini, hevesini ve emeğini duyurmayı başarmış.

Olympia, Washington çıkışlı olan grup, diğer albümlerinden oldukça uzak seslerle uğraşmayı tercih etmiş bu albümü kaydederken; gelenekselden uzaklaşarak elektro gitar, bas ve davul üçlüsüyle yetinmeyip klavsen, çello, synthesizer -özellikle de nordlead- gibi enstrümanları da dakikalarca durmadan sürecek şekilde kullanıyor. Post-hardcore, noise rock hatta emo tınılarıyla başlayan grup, gün geçtikçe müziğine post-rock ve deneysel müziğin olgunluğunu katmış. Leaves Turn Inside You da bunun meyvesi.

Bir önceki albümleri Challenge for a Civilized Society’de söz yazarlığı açısından marazi konulara eğilim gösterdiklerini ufak ufak hissettirirken, Leaves Turn Inside You ile kasvetli fakat müziğiyle ahenkli ve cezbedici yazılmış sözlerle bu tema ısrarı başarılı sonuçlanıyor. Grup tarafından ikili LP ve CD olarak DISC 2 – DISC 3 adlarıyla yayımlanan albüm, bundan yola çıkarak Challenge for a Civilized Society’i DISC 1 olarak belirtmiş. Belki de bu sebeple Unwound, Leaves Turn Inside You ile daha önceki albümlerindeki sert ve kulak tırmalayan vokallerden uzaklaşmışsa da onlara benzer ölçüsüz ve ani geçişlerini belli ki bir köşeye bırakmamış. Yedi albümü aşkın zamandan beri gitgide artan kiriş gibi -grubun söz yazarı ve solisti Trosper’ın tabiriyle- gnostik yarı-dini sözler, bu albümle dinleyiciye aşılanıyor.

 Bir diğer farklı adımları ise kuruluşundan beri bağlı oldukları Kill Rock Stars müzik şirketinden değil de kendi ev-stüdyolarında, MagRecOne (“Magnetic Recording One”), bu albümü kaydetmeleri. Bunu kayıt için daha çok vakit yaratmak, öğrendiklerini özgürce yansıtabilmek ve grubu diğer yapımcılarla kendilerinin kurdukları belirli kalıplardan koparmak adına yaptıklarını açıklayan Trosper, albümün iyi ya da kötü olmasından ziyade özgün ve kendilerine ait olmasının önemli olduğunu anlatmaya çalışmış kısacası. Leaves Turn Inside You içinde, grubun daha önceki kayıtlarına en çok benzeyen parçası Look a Ghost ile nam yapmış olmasının olası sebeplerinden biri ilk dinleyişte alışılamayan yapısı denilebilir; zamanla sana açılan ve güvenen bir dosta benzer değişimi gösteren bir albüm. Parçaları teker teker açıklamak nafile, birbirlerine bağlamayı tetikleyen, dinleyiciyi o yönde götüren bir albüm; gereken hassasiyet büyük resme bakmaktan geçiyor.

Sonradan iptal olan 2001 turnesi esnasında grubun yaşadıklarını davulcu Sara Lund’un kendi yazısından okuyabilirsiniz. Yazıda grubun albümden hemen sonra çıktığı turneye 11 Eylül olaylarının denk gelmesi, turnenin iptal oluşundan grubun ayrılmasına kadar gruba birçok maddi ve manevi hasar vermiş olduğu bahsedilmekte.

Çağdaş benzer grupları Sonic Youth, Fugazi, Slint kadar müzik camiasında yayılamamış olmaları günümüzdeki deneysel seslerin en büyük ilham perilerinden biri olmalarına anlaşılan pek de engel olamamış. Post-Brexit New Wave adıyla anılan güncel Britanyalı gruplardan Godspeed You! Black Emperor ve The Dead C’ye kadar gözden kaçırılmayacak boyutta esinlenmiş yoğun Leaves Turn Inside You tınıları buna verilebilecek güzel örneklerden. Dönemin ünlü gruplarının albümleri kadar ayak izi bırakmamış gibi dursa da, müzik tarihinin en özgün ve dinamik seslerini barındıran ve birçok yönden örnek alınan Leaves Turn Inside You, ağzının tadını bilen camia tarafından sıkça -ne yazık ki- biraz da taklit edilen, etkili bir eser olmaya devam etmekte.