Kapalı Mekan Konserlerinde Virüsün Yayılma Riski Nedir?

Almanya’da bir grup bilim insanı, geçtiğimiz Ağustos ayında Leipzig’de gerçekleşen bir konser organizasyonunda sosyal mesafe konusunda gözlemler yaparak kapalı mekanlarda koronavirüs önlemlerine ilişkin yeni sonuçlara ulaştı.

1400 adet gönüllü katılımcının yer aldığı, hijyen konusunda çeşitli önlemlerin alındığı kapalı mekan konserinde virüsün yayılması riskinin “düşük veya çok düşük” olduğu gözlemlendi.

Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversite’sinin Klinik Bulaşıcı Hastalıklar bölümünün başkanı Dr. Stefan Moritz’in önderlik ettiği araştırma grubu, Restart-19 başlıklı araştırmalarının sonucunu internette paylaştı. Raporun tamamı şuradan okunabilir.

Rapora göre pop sanatçısı Tim Bendzko‘nun aynı gün içinde düzenlenen üç konserine katılan, COVID-19 testine tabi tutulmuş seyircilerin girişten önce ateşleri ölçüldü, üstlerine konumlarını tespit eden dijital bir iz sürücü giydirildi, maskeleri ve el dezenfektanları hazır edildi. Bunun ardından etkinlik alanında 10 saat geçirmeleri istenen grup, sosyal mesafe ve aldıkları önlemlerin derecesi konusunda üç çeşit senaryo sergiledi. Deneyin sonucunda ise virüsün bu şartlar altında insandan insana geçme riskinin az olduğu saptandı.

Araştırma grubundan Dr. Michael Gekle, The Times’a “Bu önlemler alındığı müddetçe konser düzenlememek için hiçbir sebep bulamayız. Enfeksiyon riski oldukça düşük,” açıklamasında bulundu.

Sonuçlara göre böyle bir etkinlikte sosyal mesafenin önemi büyük. Katılımcılar birbirinden ne kadar uzak olursa virüsün aktarılması ihtimali -çoktan tahmin ettiğimiz gibi- o kadar düşüyor. Araştırmadan ortaya çıkan bir başka önemli sonuç, mekanın havalandırma sistemi kalitesinin önemi oldu. Buna göre hava sirkülasyonun devamlı olduğu bir konserde virüsün yayılma riski, havalandırma sisteminin kusurlu olduğu bir senaryoya kıyasla çok daha düşük.

Tıp Kraliyet Cemiyeti’nin Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Gabriel Scally, normal bir konserde deneyde belirtilen şartları birebir sağlamak zor olabilse de araştırmanın sonuçlarını faydalı bulduğunu belirtti.

Konser mekanı Leipzig Arena’nın yöneticilerinden Philipp Franke, araştırma sonucunun politikacıların kültürel etkinlikler konusunda daha sağlıklı kararlar almasına yol açmasını umuyor: “Kültürel etkinlikler toplumsal bir öneme sahip. Bir toplumun içsel doygunluğa ulaşması için bu etkinliklere ihtiyacı var.”

Kaynak: Pitchfork