Işık Kural ile Söyleşi

İstanbul doğumlu ve şu günlerde Glasgow’da yaşayan müzisyen Işık Kural ile çok sevdiğimiz ikinci albümü in february üstüne bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle yeni albümünü tebrik ediyorum, çok güzel bir iş ortaya çıkarmışsın!

Çok teşekkürler!  

İkinci albümün “in february” ile çok güzel yorumlar aldın ve almaya devam ediyorsun.  Bu büyüleyici albümün kayıt süreci nasıl oldu, alan seslerini nasıl ve nerelerde  kaydettin?  

Albümü kaydetmeye 2019 Mart’ında başladım. İlk kaydettiğim ses albümün ilk parçasındaki piyanoydu. Babajim Stüdyoları’nda kaydedildi. O kayıttan sonra acaba sadece küçük looplardan oluşan bir albüm kaydedebilir miyim diye düşündüm. Bir de de acaba bu loopları field recordingler ile mi birleştirseydim?  

Field recordingleri Zoom H2 recorder ile kaydettim. Albümdeki alan kayıtların bazıları Londra’daki Greenway, Glasgow’daki Kelvingrove ve University of Glasgow’da yapıldı.  

Birdenbire Pitchfork’a düştün, sonrasında da Türkiye’deki dergiler de senin hakkında  yazmaya başladı. Bunun sende nasıl bir dönüşü oldu?  

Dergilerdeki yazılar albümün daha fazla insana ulaşmasını sağladı. İnsanların yorumlarını okumak ve geri dönüşlerini almak sevindirici ve motive edici oldu!  

“in february”i dinlemek güzel bir hikayeyi dinlemek gibi hissettiriyor. Hikayesi olan bir  albüm gibi. Mesela, albüm daha pozitif bir enerjiyle devam ederken “film festival” ile  hüzünlü bir nokta koyuyor. Bu albümün bir hikayesi var mı, varsa nasıl bir hikaye?  

Albümün belli bir hikayesi yok açıkçası. Şubat ayının umut ve mutluluğu simgeleyebileceğini düşündüğüm için “in february” adını koydum. Son şarkı film festival, 2018  karında kışında Glasgow’daki film festivaline gitmek ile ilgili. hopefullyhopefully de ara sıra gördüğüm bir rüyayla ilgili. Diğer parçaların pek bir somut hikayeleri yok benim için.  

İlk albümün “Maya’s Night” ile “in february” arasında zaman olarak çok bir fark  olmasa da müzikal anlamda farkları hissediliyor. Bu değişime ve gelişime sebep olan etkenler neler oldu?  

“Maya’s Night” ve “in february”nin kayıt süreçleri, Maya’s Night’taki birkaç parça dışında, içiçe gelişti. “in february”deki şarkıları kısa şarkı yapılarından ve küçük looplardan oluşturmaya çalıştım. O sıralarda dinlediğim albümlerin de bunda katkısı oldu. (MIKE – May God Bless Your  Hustle, Solange – When I get Home, Mitski – Be the Cowboy, Earl Sweatshirt – Some Rap Songs,  Federico Durand – Pequeñas Melodías) 

Albümden kaydetmesi en kolay ve en zor şarkılar hangileri oldu?  

Albümde kaydetmesi en kolay parça galiba “yeniden(feat. spefy)” oldu. Parçadaki tüm sesleri bir gecede kaydettim. Steph’in vokalleri de aslında “coral gables” takelerinden.  

Albümde kaydetmesi en zor parça ise “coral gables(feat. spefy)”.Galiba ilk versiyonunu 2013 yılında kaydetmiştim. O zamanlar sadece akustik gitarla ve nakaratsız parça, Steph’in vokalleriyle geçen sene çiçek açtı, kendini buldu.  

Şu sıralar müzik olarak neler tüketiyorsun?  

Şu aralar dinlediğim bazı albümler:  

Aldous Harding – Warm Chris  

Nina Simone – It is Finished  

Federico Durand – Herbario  

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı? Bize vakit ayırdığın için teşekkürler! 

Ben teşekkür ederim sorularınız için!

Işık Kural’ın Bandcamp profiline şuradan ulaşabilirsiniz.