Geçmişe Kaçarken Şimdi: Birtakım İkililer

Bir döneme ve son haline daha kalabalık öznelerle bakma vakti geldi. Kadınlaradamlar demiştik. ‘90 ile ‘00 ortaları arasındaki dönemde hangi sanatçılar vardı ve son yıllarda neler yapıyorlar…

Bu sorulara yanıt arayıp eski ile yeniyi buluşturan üçüncü listede ikililere göz attım.

Nasıl bir yöntemle listeleri oluşturduğumu bilmeyip merak edenler, lafı uzatmamak adına, üstte bahsettiğim önceki listelere bakabilirler. Roger Sanchez, Benny Benassi, Fatboy Slim, The Supermen Lovers ve/veya White Town’u seviyorsanız da kendilerini son dakikada eklediğim Birtakım Adamlar listesine (yeniden) göz atmanızı tavsiye edebilirim.

Dönemin ikilileriyle ilgili durumlar ise şöyle;

  • Adına ikili deyince özneler arttı dedik. Listedeki şarkı sayısı ise biraz azaldı. (Öncekilerin kalabalıklığını sevmeyenlere güzel haber)
  • Hatırladıklarım arasında aktif olanları bir araya getirince listeye hakim olan tür elektronik oldu. The White Stripes, t.A.T.u. ve Roxette tür dışında kalan sayılı sanatçılar olarak açılış ve kapanışta yer aldılar. Gerisi Pet Shop Boys, Modern Talking, Air, Groove Armada, The Chemical Brothers, Basement Jaxx, Madison Avenue ve iio gibi isimler…
  • Listede yer alamayanlar: Savage Garden, Everything But The Girl, Sixpence None The Richer, Stardust, Modjo, Daft Punk, Wham!, Lighthouse Family, Outkast, Gnarls Barkley, Junior Senior, Schiller, De Javu, Eurythmics.
  • Geçmişteki parçaları farklı formlarla piyasaya sürme eylemine en çok örneği bu listede bulabilirsiniz. Eğer sevdiğiniz bir parçanın farklı versiyonlarını dinlemeyi seviyorsanız, bu listeyi özellikle öneriyorum.
  • Madison Avenue’nun ’00 başlarında çıkardığı “Who The Hell Are You” şarkısı 2017’de pek çok farklı versiyonuyla gündeme gelenlerden biri. Bu gibi girişimler yaygınken, bu şarkıya dair hemen hemen tüm versiyonlara örnek niyetine yer verdim.
  • Eski şarkıyı farklı formlarla piyasaya sürmek söz konusu sanatçıları tembelleştirmiş mi? Geneli bir tane de olsa yeni single çıkartmış gibi. Aralarından illa bir tembel seçmek gerekirse, hakkımı Faithless’tan yana kullanıyorum.
  • İkililerde yeni üretim formatı ağırlıklı olarak single. 2016–2017 yılları arasında bir kısmı tek tük yayınlamış, bir kısmıysa seri şekilde.
  • Eski şarkılarını toplama albümvari şekilde taçlandıranlar arasında Modern Talking ve Air var. Modern Talking’in “Back for Gold”u ağırlıklı olarak eski parçaları ve onların yeni versiyonlarını bir araya getiren türden. Air’in “Twentyears”ı içinse rahatlıkla toplama albüm denilebilir. Albümde daha önce hiç yayınlanmayan birkaç parça olsa da Spotify’da yer almamalarıyla listede yoklar. Ben de albümden Air’in olabildiğince en yakın tarihli, farklı şarkılarından birkaç tanesine yer verdim.
  • Yeni şarkı kontenjanında en çok kıyak geçtiğim ikili açık ara Pet Shop Boys oldu. Son iki yılda en aktif olan ikililerin başında geliyorlar. 2017’de iki ‘remastered’ temalı albüm çıkarmalarına rağmen aklım daha çok 2016’daki “Super” albümlerindeydi. Pet Shop Boys’a özel bir hayranlığım yok. Bu albümleri hem “Burn” gibi tamamen eski şarkılarını hatırlatan, hem de “Happiness”, “Twenty-something”, “Sad Robot World” gibi çağımızda ön planda tutulan konuları yakalama niyeti olanları içermesiyle listede biraz yer kapladı.

Önümüzdeki günlerde daha da kalabalıklara karışacağız. Listelerle ilgili değerlendirmelerinizi ise her daim bekleriz.

Yazının görseli “Pet Shop Boys – New York City Boy” müzik videosundan alınmıştır.