Alternatif cenahın Grammy iftiharı: Bon Iver

Ödül törenlerinin, ‘en iyi’yi seçmenin doğasındadır; varoluşları her zaman sorgulanır- sadece ‘kaybedenler’ tarafından değil, zaman zaman ‘kazananlar’ tarafından da.

Nicolas Tesla ve Jean Paul Sartre gibi bazıları Nobel ödüllerini tanımaz, Marlon Brando gibi bazıları Oscar’ları elinin tersiyle çevirir. ‘En iyi’nin kime ve neye göre seçildiğindeki sonsuz muğlaklık bir yana, sanat gibi gayet göreceli bir kavram çerçevesinde böyle bir seçimin ne ifade ettiği her zaman tartışılmıştır, tartışılacaktır.

Özellikle de büyük bir endüstriye dönüşen, her ödülün dolar, Euro ya da lira olarak geri döndüğünün malum olduğu sinema ve müzik piyasalarının günümüz şartlarında meseleye eleştirel yaklaşımda bulunabilmek ise cesaret ve idealizm ister. Hala dumanı üstündeyken hazır, Grammy’lerden örnek verelim. Pearl Jam, 1996 yılında Grammy ile ‘şereflendirildiğinde’, Eddie Vedder sahneye çıkıp, “Bu ödülün ne anlama geldiğini bilmiyorum, bir anlam taşıdığını da zannetmiyorum” diyerek en şık kıyafetleriyle salonu dolduran yüzlerce seçkin misafirin kanını dondurmuştu.

ilgili video

Daha yakın tarihlere, 2008’e gelirsek; The Frames adlı grubuyla, Once adlı filmle bildiğimiz Glen Hansard, “Bu tamamıyla endüstri ve para merkezli bir şey!” demiş ve iki dalda aday gösterildiği halde, ‘törene katılmanın planları arasında olmadığını’ eklemişti.

Tüm bunlara rağmen, 12 Şubat akşamı verilen Grammy ödüllerini aldılar diye, elbette ki gönül verdiğimiz müzisyenleri ya da grupları görmezlikten gelemeyiz. 1959 yılından bu yana verilen ödüller, Whitney Houston’ın ölümünün gölgesine rağmen, bu yılki sahiplerini buldu. Houston’ın bol bol anıldığı gecenin en çok sahneye çağırılan ve en klişe teşekkür konuşmalarını yapan ismi, ‘en iyi şarkı’ ve ‘en iyi albüm’ de dâhil olmak üzere 6 ödül kazanan İngiliz şarkıcı Adele oldu. Pop merkezli ödüllere ambargo koyan Adele’e, rock ilintili ödüllerde Foo Fighters, rap ezgili ödüllerde ise Kanye West eşlik etti çoğunlukla.

Biraz daha alternatif sulara yelken açmak gerekirse; Bon Iver, ‘en iyi yeni sanatçı’ ve ‘en iyi alternatif albüm’ ödüllerinin sahibi oldu. Grupla aynı adı taşıyan ikinci albümleri ile Radiohead, Death Cab for Cutie, My Morning Jacket ve Foster the People’ı geride bırakan Bon Iver, Holocene adlı şarkılarıyla aday oldukları ‘en iyi şarkı’ ve ‘en iyi kayıt’ dallarında ise Adele’i alkışlamak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıl Grammy’ler hakkında esip gürleyen, bu yılki ödül töreninde, ‘kendi şarkılarını çalmaları değil de, bir başka grupla sahneyi paylaşmaları istenince’ sahneye çıkmayı reddeden grubun lideri Justin Vernon, ödül töreninde ise biraz daha sakinleşmiş görünüyordu tüm gönülsüz haline rağmen: “Bu ödülü kabul etme konusunda içim çok da rahat değildi. Ama yine de almaktan dolayı mutluyum, oy veren herkese teşekkür ederim.

Chris Brown, Bruno Mars, Stevie Wonder, Paul McCartney ve Bruce Springsteen’in sahne aldığı, Whitney Houston için duaların okunduğu, gözyaşlarının akıtıldığı gecede dağıtılan ödüllerden bazıları ise şöyle:

Yılın Albümü: “21”, Adele 

Yılın Kayıtı: “Rolling in the Deep”, Adele

Yılın Şarkısı: “Rolling in the Deep”, Adele Adkins ve Paul Epworth

Yıldızı Parlayan Sanatçı: Bon Iver

Solo Pop Performansı: “Someone Like You”, Adele

Düet veya Grup Pop Performansı: “Body and Soul”, Tony Bennett ve Amy Winehouse

Vokal Pop Albümü: “21”, Adele

Alternatif Albümü: “Bon Iver”, Bon Iver

Rock Şarkısı: “Walk”, Foo Fighters

Rock Albümü: “Wasting Light”, Foo Fighters

Rock Performansı: “Walk”, Foo Fighters

Hard Rock/Metal Performansı: “White Limo”, Foo Fighters

R&B Albümü: “F.A.M.E.”, Chris Brown

R&B Şarkısı: “Fool For You” Cee Lo Green, Melanie Hallim ve Jack Splash

R&B Performansı: “Is This Love”, Corrine Bailey Rae

Geleneksel R&B Vokal Performansı: “Fool For You”, Cee Lo Green ve Melanie Fiona

Rap Albümü: “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”, Kanye West

Rap Performansı: “Otis”, Jay-Z ve Kanye West

Rap Şarkısı: “All of the Lights”, Jeff Bhasker, Stacy Ferguson, Malik Jones, Warren Trotter ve Kanye West

Dans/Elektronik Albümü: “Scary Monsters and Nice Sprites”, Skrillex

Solo Country Performansı: “Mean”, Taylor Swift

Country Albümü: “Own the Night”, Lady Antebellum

Country Şarkısı: “Mean”, Taylor Swift