Yine Olur Mu: Birtakım Mayıs Etkinlikleri

Yılı yarılamak üzereyiz. Bu sırada epey etkinlik, konser oldu müzik adına. Şu zamana kadarkilerin ilginizi çekme ve katılım durumlarını bir kenara ayırırsam: aralarında sizi çelişkili bir karar aşamasına sürükleyip “yine olur mu acaba” sorusunu sorduran var mıydı?

Benim aklıma birkaç tane geliyor. İyi nedenler eşlik ettiği müddetçe bir şeyler ukte kalmıyor. Yine de sorunun kişiyi atıllığa teşvik eden tınısına dikkat etmekte de fayda var.

İrili ufaklı festival haberlerinin iyice yoğunlaşacağı bir yandan da sezon sonu etkinliklerinin yapılacağı Mayıs ayı, başlar başlamaz, farklı şehirlerde dikkat çekici bazı etkinlikler vaat ediyor. Tanıtımı sıklıkla yapılan konserlere alternatifler arıyorsanız ve/veya müzik alanının farklı yönleriyle ilgileniyorsanız gözünüze özellikle bir şeyler çarpabilir. Çoğu da bir daha olur mu acaba sorusunu sordurabilen türden. Şimdilik Ankara, Eskişehir ve İstanbul’dan denk geldiklerimin notunu düşeyim.

Bakarsınız, ilerleyen günlerde “yine olur mu” sorusunun sorulabileceği başka etkinlikler gördüğümüzde aralarına ekleriz. (Mayıs’ın son çeyreği şerefine ekledik bile.)

Okura not: Sıralamayı etkinlik adları üzerinden alfabetik şekilde yaptık. İlgili şehirde başka etkinlik var mı diye yokladığımız da oldu. Bulduklarımıza geçişlerde rastlayabilirsiniz.

ANADOLU GROOVE COLLECTIVE

İstanbul’u soğuk rüzgarlar sardığında Pieter Snapper öncülüğündeki MIAM Groove Collective; yıllardır WakeUpCall, Pixie, Cue, Studio Live Teknik, Studio Live, Babylon, Dogzstar, Kemancı gibi çeşitli mekanlarda “groove” ve “funk” etkileri arasında gezinen pek çok genç yapımcıyı bir araya getirerek hava koşullarını dengeliyordu.

Gelenekselleşmiş fikir, bugünlerde yeni sahası olan Eskişehir’deki ilk etkinliğini “Anadolu Groove Collective” adıyla gerçekleştirecek. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan on genç yapımcının son yaratılarını ilk kez 10 Mayıs’ta Eskişehir Peyote’de ortaya koyacağı akşamda Pieter Snapper da funk seviyesinin %200’e çıktığı iki yeni yaratısını dinleyicilere sunacak.

Bİ’DİZİ OLAY

Ankara’da bahar denilince müzik adına; devam eden konser trafiği, öne çıkan üniversite şenlikleri ve tek seferlik veya belirli dönemlerde yapılan festivaller akla gelebiliyor. Bunların bir kısmı geride kalırken, şehir bu kez doğayı canlandıran kıvraklığa vurgu yapan “Bi’dizi Olay”a da tanık olacak. 10-11 Mayıs’ta HaymatlosMekan ve Torun’da gerçekleşecek söz konusu çoklu müzik etkinliği, tek seferlik festival tadında görünse de yapılanın tüketilen “bir eğlence, salt haz” veya “sadece atölyede yapma/paylaşma/üretme” faaliyeti olarak anılmasını pek tercih etmiyor. (bkz. detaylar)

HaymatlosMekan’da performansların ön planda olacağı 10 Mayıs akşamında, müzik ve ses kavramlarına kafa yoran ve Bankpank adlı radyo programının yaratıcılarından Ümit Üret, tanımıyla bana brikolaj tekniğini çağrıştıran Ret projesini ortaya koyacak. Bir diğer performans ise ilk kez Replikas üyeliğiyle bilinen ve teknoloji-insan ilişkisi, sanat ses teknoloji arakesitindeki akademik işleriyle tanınan Selçuk Artut ile Filika Interactive kurucu ortağı, etkileşim ve ses tasarımcısı Alp Tuğan’dan oluşan ses ve görüntü grubu RAW’a ait olacak.

Artut ve Tuğan, ertesi gün iki bölümden oluşan “Canlı Kodlama Yöntemiyle Müzik Üretimi Çalıştayı“nı yürütecek. Teorik bilgi aktarımı ve canlı kodlama uygulamasını kapsayan çalıştay Torun’da 16:00’da başlayacak. İlgilenenler için çalıştaya katılımın ücretsiz, kontenjanın sınırlı olduğunu not düşelim.

11 Mayıs’ta HaymatlosMekan’da gerçekleşecek son performanslar ise punk’ın türlü sularında gezinti vaat ediyor. Neler var? Müzik türü tanımlamalarına vurgunun önemsendiği zamanlara selam ederek belirtmek gerekirse… Bankpank seçkisi, Zibidiler ile 20 yıllık ska punk, Hexa-Boom ile anarko punk ve Bam Bam Bam ile garage rock/punk.

Ankara’da Başka Ne Var?

6 Mayıs Ersin Onay Söyleşisi “Topraktan Sahneye – Anadolu’ya Senfonik Yolculuk”, Bilkent Konser Salonu

Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin kurucusu ve piyanist Prof. Ersin Onay’ın müzik ve sahne sanatları alanında bir fakültenin kuruluşu ve gelişiminin yolculuğunu Anadolu Konserleri’ne odaklanarak anlattığı “Topraktan Sahneye” adlı kitabına dair bir söyleşi gerçekleşecek. Onay’ın 1986-2000 yılları arasında yönetici olduğu dönemi özel arşiv görüntüleriyle paylaşacağı söyleşi 18:00’da başlayacak. Katılım ücretsiz.

10 Mayıs AES (Audio Engineering Society) Türkiye Toplantısı, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü (COMD)

On yıl önce ilk toplantısını yapan AES Türkiye ekibi iki bölümden oluşan bir toplantı düzenleyecek. 13:30-15:30 arasında ilk bölümde AES Southern Europe, EMEA Başkan Yardımcısı Ufuk Önen’in açılış ve sunum konuşması ile İTÜ Müzik Teknolojileri öğretim üyesi Doç. Dr. Can Karadoğan’ın “immersive audio” sunumu gerçekleşecek. Bu bölüm ilgili herkesin katılımına açık.

11 Mayıs SALT Ankara Konuşmaları: Turgay Erdener ve Rengim Gökmen, ÇSM

“İstanbulname”, “Afife”, “Mavi Gözlü Dev”, “Bir Deniz Senfonisi”, “İstanbul’un Ağaçları” ve “Cebeci Monologları No.1” gibi eserleriyle bilinen besteci ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Yrd. Doç. Turgay Erdener ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası müzik direktörü Prof. Rengim Gökmen, çok sesli müziği merkeze alarak müzik kurumlarının kültürel ve toplumsal işlevlerini konuşacak. Kurumların mekansal özellikleri, çalışmaları ve izlenen kültür politikalarının ele alınacağı söyleşi 14:00’da gerçekleşecek. Katılım ücretsiz.

25 ve 26 Mayıs Ankara Comics & Art Festival, Bilkent Center

Çizginin vurgulandığı hemen her alana (çizgi roman, karikatür, street art, fanzin, animasyon) dokunan festival bu yıl ilk kez Ankara’da gerçekleşecek. Bu kapsamda bir şekilde müziğe odaklanacak söyleşi ve atölyeler şöyle;

Cumartesi

Ana Sahne 15:00 – 16:30 Radio Eksen Programcıları ile Söyleşi “Dünyadan Albüm Kapakları” – Gülşah Güray, Hakan Tamar, Ketche, Kaan Sezyum

Çadır 1 14:00 – 16:30 / 17:00 – 19:00 Albüm Kapağı Tasarlama Atölyesi – Bam Bam Bam – No Pasaran (Moderatör: Murat Kılıkçıer)

Pazar

Çadır 1 14:00 – 16:30 / 17:00 – 19:00 Albüm Kapağı Tasarlama Atölyesi – In Hoodies – Remains (Moderatör: Murat Kılıkçıer)

Etkinlik kapsamında Cumartesi In Hoodies ana sahne performansı ve Sess’teki açılış partisi şerefine gerçekleşecek The Ringo Jets konseri ile Pazar Palmiyeler ana sahne performansını unutmamalı. (Program detayı başlıktaki Instagram hesabında)

28 Mayıs #müzikleiyileşiyorum, ShelterStage

Tanımın sadeliği yeter. Müziğin iyileştirici gücüne inananlar hemen anlayacaktır: “Bir grup müzisyen arkadaş, çok sevdikleri arkadaşları için, müzikle iyileşmek için, 28 Mayıs Salı akşamı saat 21:00’da Shelter’da toplanıyor.”

YENİ MÜZİĞE DOĞRU

İlk günlerini geride bırakan bir etkinlik serisinin son dakikasını yakalamaya çalışmak gibi olacak burada notunu düşmek. Adı ve içeriği nedeniyle bu durumu pek dert etmiyorum. Bir şekilde “yeni müzik” kavramının günümüzde var olduğunu kabul edebiliyoruz. Ne olduğu, koşulların buna ne kadar müsait olduğu gibi incelikli detaylardan icra-donanım-dağıtım-tanıtım gibi yönleriyle konuşulmaya başlanınca ise sular biraz bulanıklaşabiliyor. Hatta yeni müzik tanımına ne kadar ihtiyaç duyduğumuz bile tartışılır hale gelebiliyor. Diğer yandan bu ihtiyacın makul olduğunu da kabul edebiliyoruz, göstergelere, kriterlere veya kürasyona ihtiyaç duymanın doğal sonucu belki de deyip.

KargART, bu yıl başlattığı “Yeni Müziğe Doğru” adlı konser serisinde merkeze deneysel sesleri koyuyor. İlki Ocak ayında düzenlenen serinin ikincisi 2-5 Mayıs’ta gerçekleşiyor. Gidemeseniz bile, ülkemizde deneysel müzikle uğraşan müzisyenlere göz atmak veya bilmediklerinizi keşfetmek için dikkate değer bir seçki sunduklarını söyleyebiliriz.

Üç gün boyunca kimlerin performans göstereceğini alttaki bağlantılardan detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

#Yenimüziğedoğru .02 1. Gün

#Yenimüziğedoğru .02 2. Gün

#Yenimüziğedoğru .02 3. Gün

Serinin son gününde A.I.D. oluşumunun katkılarıyla gerçekleşecek söyleşilere de kısaca değinmekte fayda var.

Tolga Zafer Özdemir “Beşliler Çemberi”

Astronomi, geometri, matematik ve müziği bir araya getiren 4000 küsurluk şemanın tarihi ve kullanıldığı müzikal hesap makinesi ile kullanım potansiyellerini merak edenlere tavsiye. (5 Mayıs, 16:00, kargART)

Hazal Doleneken “Müziğin Görselleştirilmesi Sanatı: Grafik Notasyon”

19. yy’ın başında tonal müzikten atonal müziğe geçişle başlayan serbest alan ve tını arayışları, elektronik müziğin doğuşu gibi gelişmelerle beraber ortaya çıkan grafik notasyonun felsefesi, konumu ve formunun John Cage, Stockhausen, Earle Brown, György Ligeti, Iannis Xenakis gibi bestecileri kapsayan pek çok örnek üzerinden incelemesi. (5 Mayıs, 17:00, kargART)

İstanbul’da Başka Ne Var?

5 Mayıs 5. Yavuz Çetin Müzik Festivali, Volkswagen Arena

Batu Mutlugil, Bulutsuzluk Özlemi, Büyük Ev Ablukada, Even Flow, Kurtalan Ekpres, Moğollar, Pentagram, Sahte Rakı ve Tanju Eksek & Yavuzcan Çetin’in sahne alacağı gecede Yavuz Çetin, vefatının 18’inci yılında sevenleri ve arkadaşları tarafından müzikle anılacak.

8 ve 28 Mayıs Audiovisual Ethnomusicology Workshop, İTÜ MİAM

İTÜ MİAM Etnomüzikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Robert O. Beahrs ve Laçin Şahin tarafından iki günlük görsel-işitsel etnomüzikoloji atölyesi gerçekleşecek. 8 Mayıs 13:00-16:00 ile 28 Mayıs 13:00-17:00 arasında düzenlenecek atölyede katılımcılar görsel-işitsel etnomüzikoloji, etnografik saha kaydı, araştırma analizi ile video essay formatı, örnek ve uygulamalarıyla tanışacak. Sonunda da kendi alanlarıyla ilgili kısa video essay üretecek. Giriş ücretsiz.

25 Mayıs PSM Caz Festivali: Yetişkin Atölyesi: Cazın Altın Çağı (Sevin Okyay ve Feridun Ertaşkan), Zorlu PSM Galeri Alanı

PSM Caz Festivali kapsamında caz sahnesinin altın çağına dair öyküleri kaçırmak istemeyenlere verimli bir atölye vaat ediliyor. 17:00’da başlayacak atölyeye katılım ücretsiz.

29 ve 30 Mayıs Harry Potter ve Ateş Kadehi™ in Concert, Zorlu PSM

Kült filmlerin müzikleri canlı orkestrayla bir başka olur, diyorsanız ve/veya Harry Potter serisinin sıkı hayranıysanız şef Benjamin Pope’un liderliğindeki bu orkestra şöleni sizin için unutulmaz bir deneyime dönüşebilir.