2012 Londra: Kazanan, Müzik!

Malumunuz olduğu üzere; 27 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 2012 Londra Olimpiyatları, tıpkı açılış töreninde olduğu gibi, kapanış töreninde de Britlerin müzikal bir gövde gösterisine sahne oldu. Britanya müzik tarihinin, eskisiyle yenisiyle, sevabıyla günahıyla cümle aleme tanıtıldığı ve ‘A Symphony of British Music: Music For The Closing Ceremony of the London 2012 Olympic Games’ başlığıyla hazırlanan üç saatlik kapanış, Blur (Hyde Park’ta bir konser verdiler), Pet Shop Boys (West End Girls), Muse (Survival: 2012 Olimpiyatları’nın resmi şarkısı), The Who (Baba O’Riley, See Me, Feel Me ve My Generation), Beady Eye (Wonderwall), Elbow (Open Arms, One Day Like This), Queen (We Will Rock You, Bohemian Rhapsody), Annie Lennox (Little Bird), George Michael (Freedom, White Light), Kaiser Chiefs (Pinball Wizard), Take That (Rule the World), The Spice Girls (Wannabe, Spice Up Your Life) gibi isimlerin şarkılarıyla su gibi aktı geçti. Bu kez helikopterden Kraliçe inmedi alanın ortasına ama 29 altın, 17 gümüş, 19 bronz ve toplamda 65 madalya ile üçüncülüğü kazanarak uzun yıllar sonra Olimpiyat Oyunları’nda varlığını yeniden hissettiren Büyük Britanya’nın keyfi yerindeydi.

Hem açılışta hem kapanışta birçok sanatçı canlı olarak sahneye çıktı, yüzlerce şarkı da ardı ardına tüm seyircilere ve elbette ki televizyon başındaki tüm izleyicilere dinletildi. Bunların hikayesinden ayrı bir film olur; bizim buram buram magazin kokan bu yazıda ağırlık vereceklerimiz, konsere çağırıldığı halde gelmeyi reddeden isimler olacak: David Bowie, Sex Pistols, The Rolling Stones, Kate Bush ve The Libertines.

Milyarların canlı olarak izlediği, tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu törenler, her sanatçı için farklı bir anlam ifade edebilir; bazısı bunun, kendisini hatırlatmak için iyi bir fırsat olacağını düşünmüş, bazısı müzikal ya da vatani bir aşkla hiç düşünmeden evet deyivermiş olabilir ama bu Britanya müziğinin resmi geçidi şeklindeki törenler belli ki David Bowie için çok da fazla bir anlam ifade etmemiş. 2006 yılından bu yana turnelere çıkmayan ve ikametgahını New York’a aldıran 65 yaşındaki İngiliz, Olimpiyatlar için de suskunluğunu bozmadı ve Londra’ya teşrif etmedi. Elbette ki Olimpiyatlarda kimi Bowie nameleri duyuldu; Fashion, kapanış töreninde Kate Moss ve Naomi Campbell gibi modeller ufak bir defile için boy gösterdiğinde ortalığı şenlendirirken, bir başka Bowie klasiği Heroes da Büyük Britanya Takımı’nın gayrıresmi marşı olarak iki hafta boyunca sıkça çalındı.

Tıpkı David Bowie gibi insan içine çıkmakla ilgili sorunlar yaşayan Kate Bush da organizatörlerin teklifini reddeden sanatçılardan bir tanesi olarak kayıtlara geçti. Olimpiyatların öncesinde, sahneye çıkacağı yolunda dedikodular yayılan Bush, kapanış törenini resmi internet sitesinden övmekle ve törenlerde çalınan Running Up That Hill remiksini TV başında izlemekle yetindi.

15 milyon sterline mal olan törenlere katılma teklifini geri çeviren isimlerden The Rolling Stones ve Sex Pistols da açılış ve kapanış törenlerinde banttan çalınan şarkılarıyla selamladı Olimpiyat Oyunları’nı. Özellikle, Kraliçe’nin de hazır bulunduğu açılış töreni sırasında stat hoparlörlerinden yankılanan Sex Pistols klasiği God Save the Queen, törenlerin en iyi şarkı seçimlerinden biri olarak hafızalara kazındı.

2012 Londra Olimpiyatları; Büyük Britanya açısından sportif başarılarla, Türkiye açısından sebebi bir türlü anlaşılamayan beş madalya şaşkınlığıyla, Güney Afrikalı engelli koşucu Oscar Pistorius’la, bir türlü eskimeyen bisikletçi ‘Sir’ Chris Hoy’la, yeni jimnastik kahramanı Missy Franlin’le, sadece 16 yaşındaki Çinli yüzücü Ye Shiwen’le ve elbette ki bir kez daha Usain Bolt’la ve Michael Phelps’le, müzik severler açısından da bu görkemli canlı-müzik-ansiklopedisi ile hatırlanacak. 2016 Rio Olimpiyatları’nın organizatörlerinin, Londra’yı gölgede bırakacak bir tören hazırlığına şimdiden giriştiklerini söylemek yanlış olmaz herhalde…

Emre Yürüktümen

***

2012 Londra Olimpiyat Oyunları kapanış töreninde çalınan şarkıların listesi:

Emeli Sande – Read All About It
Urban Voices (gospel choir) – Because (The Beatles şarkısı)
Julian Lloyd Webber with London Symphony Orchestra – Elgar’s Salut D’Amour
LSO – God Save the Queen
Madness ft. Hackney Colliery Band – Our House
Household Division Ceremonial State Band – Parklife
Pet Shop Boys – West End Girls
One Direction – What Makes You Beautiful
Beatles – A Day in the Life (canlı değil)
Ray Davies – Waterloo Sunset
LSO – Parade of Athletes (David Arnold tarafından tören için yazıldı)
Elbow – Open Arms
Elbow – One Day Like This
Kate Bush – Running Up That Hill (Deal with God remiksi)
Urban Voices Collective and the Dhol Foundation – Here Comes the Sun (George Harrison şarkısı)
John Lennon – Imagine (Liverpool Philharmonic Youth Choir ve Liverpool Signing Choir tarafından söylendi)
Queen – Bohemian Rhapsody
George Michael – Freedom ’90
George Michael – White Light
Kaiser Chiefs – Pinball Wizard
David Bowie – Space Oddity / Changes / Ziggy Stardust / Jean Genie / Rebel Rebel / Diamond Dogs / Young Americans / Let’s Dance / Fashion (canlı değil)
Annie Lennox – Little Bird
Ed Sheeran – Wish You Were Here (Pink Floyd): Nick Mason, Mike Rutherford ve Richard Jones ile.
Russell Brand ft. Bond – Pure Imagination / I Am the Walrus
Fatboy Slim – Right Here, Right Now ve Rockafeller Skank
Jessie J – Price Tag
Tinie Tempah – Written in the Stars
Taio Cruz – Dynamite
Bee Gees – You Should Be Dancing (recorded)
Spice Girls – Spice Up Your Life
Beady Eye & Liam Gallagher – Wonderwall
Electric Light Orchestra – Mr Blue Sky
Eric Idle – Always Look on the Bright Side of Life
Muse – Survival
Brian May & Roger Taylor – Brighton Rock
Brian May, Roger Taylor & Jessie J – We Will Rock You
London Philharmonic Orchestra – National Anthem of Greece
London Welsh Male Voice Choir ve London Welsh Rugby Club Choir – Olympic Anthem
Take That – Rule The World
The Who – Baba O’Riley / See Me, Feel Me / Listening to You / My Generation