YouTube, Premium servisiyle birlikte Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal gibi servislerin rakibi streaming servisi YouTube Music‘i de Türkiye’de kullanıma açıldı.
Arkaplanda oynatma, reklamsız izleme, YouTube Originals (henüz katalog çok sınırlı) ve YouTube Music’in de dahil olduğu Premium hizmeti ayda 17 Türk Lirası. 29 Temmuz‘a kadar kayıt olanlar ise 3 ay ücretsiz kullanabiliyor. Üyelik için buraya tıklayabilirsiniz.
YouTube Premium aile paketi ise 5 abonenin kullanımına açık ve ayda 26 Türk Lirası. 1 aylık ücretsiz deneme süresi için son tarih yine 29 Temmuz.
YouTube Music ise bireysel abonelikte ayda 14 TL, aile aboneliği ise 21 TL. Açılışa özel 3 ay ücretsiz kullanılabiliyor. YouTube Music ve Premium’da Türkiye için henüz öğrenci paketi bulunmuyor.
YouTube Music’in YouTube’da müzik dinlemekten farkı ne?
YouTube Music aslında tam olarak Spotify ve Apple Music gibi bir müzik streaming servisi. Yani direkt olarak master kayıtların dinlenebildiği bir platform. Ancak kullanıcıların yüklediği parçalar ve klipler de Music servisi üzerinden erişilebilir durumda.
Music servisinin YouTube arayüzünden farklı bir web arayüzü (music.youtube.com) ve mobil uygulaması var.
YouTube Music vs. Spotify
Yorumlarım tabii ki öznel olacaktır ancak belirtmeliyim ki uzun yıllardır Spotify kullanıyorum. Bu güne kadar Apple Music, Deezer ve Tidal gibi servisleri de en az 6 ay deneyimledim.
1- Arayüz
YouTube Music arayüzü hantal Spotify masaüstü uygulaması ve kullanışsız Spotify web arayüzünden sonra çok rahat bir kullanıma sahip. Hem web arayüzü hem de mobil uygulaması oldukça hafif.
Aramada ise YouTube Music Spotify’dan çok çok iyi. Spotify’da parçanın tam adını girmek zorunda kalmak bazen yorucu olabiliyor. YouTube Music ise Google’ın hepimizden yıllardır topladığı verilerle geliştirdiği arama motoru ile şarkı sözlerinden bile parçayı bulmanızı sağlıyor.
2- Öneri ve Kişiselleştirme
YouTube Music’e kaydolurken (ya da daha sonra ayarlar bölümünden) biraz vakit ayırarak sevdiğiniz sanatçıları/grupları seçmeniz platform içindeki öneri motorunun doğru çalışması için çok önemli. İlk seçimlerinize göre öneriler sunan YouTube Music’te kullanım sırasında parçaları “beğendim” ve “beğenmedim” diyerek öneri motorunu sürekli geliştirmeye devam edebilirsiniz. Bu durum Spotify’daki gibi meraktan açıp dinlediğiniz bir parçanın öneri motorunu etkilemesinin önüne geçiyor.
3- Listeler
Küratör listeleri Spotify’ı en önemli kılan özelliklerin neredeyse başında geliyor. YouTube Music bu konuda Spotify’dan pek geri kalmıyor. Spotify’da hazır listeleri pek sevmeyen ve neredeyse hiç dinlemeyen bir kullanıcı olarak YouTube Music’in bana sunduğu listeleri oldukça beğendiğimi söyleyebilirim.
Ancak burada belirtmem gerekir ki, ben ağırlıklı olarak klasik rock ve blues dinliyorum. Son 10 yılda popülerleşen janralarda Spotify daha başarılı olabilir.
YouTube Music servisinde kişiselleştirilmiş bir Yeni Müzik Radarı ya da Haftalık Keşif listesi yok. Reddit’te bazı kullanıcılar bir “New Release Mix” listesi gördüklerini belirtseler de kendi hesabımda henüz rastlamadım.
4- Katalog
YouTube Music’de de Spotify’da olduğu gibi lisans anlaşmalarından kaynaklı katalog sorunları mevcut. Ancak Music servisi içinde YouTube’a yüklenen coverların, akustik versiyonların ve konser kayıtlarının da dinlenebildiğini bir kez daha belirteyim.
Eğer bir podcast dinleyicisiyseniz Music servisinde henüz bir podcast katalogu olmadığını da eklemek gerek. Spotify ise şu sıralar podcast ayağına her şeyden çok önem veriyor.
5- Ses Kalitesi
Spotify Premium web oynatıcısında 256 kbps AAC kalitesinde, mobil ve masaüstü uygulamalarında ise (en yüksek ayarda) 320 kbps AAC kalitesinde ses sunuyor.
YouTube Music ise en yüksek ayarda 256 kbps AAC kalitesinde ses sunuyor. (Profil görseline tıklayıp ayarlardan değiştirebilirsiniz.)
Üst seviye bir kulaklığa ya da ses sistemine sahipseniz Spotify bir adım önde. Tabii umarım iki servis de ses kalitesi konusunda bir an önce Tidal seviyesine gelir.
Sonuç
YouTube Music’in Spotify’dan pek bir eksiği yok. Ancak tabii ki müzik dinlemek kişisel bir iş. Bu sebeple, uzun bir ücretsiz deneme süresi varken YouTube Music’e bir şans vermenizi önerebilirim. YouTube Music’e üye olduğum son 10 gündür Spotify’a pek elim gitmedi.
Güncelleme:
YouTube Music ile geçen bir ay sonrasında karşılaştırmaya bazı eklemeler yaptım. Şu tweetin altında meraklılarını bekliyor.
Not: Spotify’dan YouTube Music’e listelerinizi otomatik taşıyan site ve uygulamaları kullanırken YouTube’a değil YouTube Music’e aktarmalısınız. Bu servisler aynı isme sahip en çok tıklanan videoları aktardığı için YouTube Music’in sunduğu master kayıtlar yerine kullanıcıların YouTube’a yüklediği düşük kaliteli videoları listelerinize ekleyebilir. Bu tip liste transfer uygulamalarını kullandıktan sonra Spotify hesap ayarlarından ve Google hesap ayarlarından erişimi iptal etmenizi de şiddetle öneririm.