Son birkaç yıldır küresel çapta kendini kanıtlamış bazı dijital girişimlerin ülkemizdeki ofislerini kapatacaklarına dair haberler alabiliyoruz. Bugüne kadar kapatmış olanlara örnek olarak aklıma Paypal, Medium ve Zomato gelebildi. Bugün de bunların arasına Spotify’ın katıldığını öğrendik.
Spotify’ın özetle yeni bir yapılanmaya gireceğini gösteren açıklaması şu oldu:
“Türkiye Spotify için önemli bir pazar ve biz Spotify olarak dünyanın en iyi müzik hizmetini Türkiye’deki müzikseverlere sunmaya devam etmekte kararlıyız. Türkiye’deki ofisimizin kapanıyor olduğu doğru ancak Türkiye’deki kullanıcılar ve sanatçılar için en iyi deneyimi sunmak üzere Türkiye pazarı ile ilgili olarak çalışmaya devam edecek bir ekibimiz bulunuyor.”
Spotify Türkiye Genel Müdürü Ergül Çivi’nin de Spotify ABD Ticari Direktörü olarak görev değiştirdiği bilgisi verildi.
Hemen hemen her kaynakta bu iki bilgi verilirken birkaç kaynakta da şirket yakınlarından sızdırılan alttaki açıklama yer aldı:
“Spotify, Türkiye operasyonlarını, bölge ülke temsilciliklerine bağlayacak. Yeniden yapılandırma çerçevesinde Türkiye ekibi çalışmalarını söz konusu bölge ülkelerin çatısı altında sürdürecek. Plak şirketleri ve sanatçılarla olan iletişimde bu şekilde sürdürülecek.” (Kaynak: EkonomiHaber)
Günün son dakika haberleri arasında yer alan gelişme sosyal medyada ve Ekşi’de de tartışılmaya başlandı. Gelişmeyi açıklaması kadar sakin karşılayanlar olduğu gibi çeşitli ihtimalleri düşünerek endişelenenler de var. Vergilerin yüksekliği, Netflix ve YouTube RTÜK denetiminin gelmesi gibi konular da gelişme hakkındaki bazı yorumlara eşlik etmiş.
Peki konuyla ilgili elimizde birkaç açıklama ve çeşitli yorumlar varken Zorlu’daki ofisin kapanması gerçekten ne kadar önemli?
Öncelikle müzik akış servisleri özelinde bu gibi gelişmeleri son yıllarda görebiliyoruz. Deezer’ın Avustralya ve Kanada ofislerini, Soundcloud ve Pandora’nın da Avustralya ofislerini kapatmaları bunlardan bazıları. Aralarında sadece Pandora, söz konusu ofisini kapatmasıyla beraber faaliyetlerini ilgili ülkeyle durdurmuş.
Nedenler çeşitli olsa da Spotify Türkiye’nin karşılaştığı durum diğer ülke ve hizmetlerde de görülebiliyor. Spotify Türkiye’ye geri dönersek, 2013’te 10 kişilik bir ekiple kurulan ofisin ağırlıklı olarak satış/pazarlama alanına odaklandığı biliniyordu. Bunun üzerine, gelişmenin daha çok SpotifyforBrands hizmetini ne kadar etkileyebileceğini şahsen merak ettim.
Ofisin kapanması satış/pazarlama ve telif gibi konularda herhangi bir sıkıntıya yol açmadığı sürece biz kullanıcıları, açıklamanın dediği gibi, pek etkilemez gibi.
Siz ne dersiniz?