Hazırlayan: Mustafa Şardan
Pitohui yeni EP’si Enspektör’ü yayımladı.
Enstrümantal müzik yapan avangard rock grubu Pitohui daha önce yayınladığı Boros ve Devin EP’lerinin ardından yeni bir kısa albümle karşımızda. Öncesinde Evlad, Abis, Zmaj gibi şarkılarla dikkate değer parçalara imza atan grup bu albümle yine dinamik altyapılara sahip dört parçaya yer vermiş. Bu albümün öncekilerden farkı grubun daha oturmuş bir kimlik çizmesi. Önceki albümlerde birlikte neler çıkarabileceklerini gözlemleme ve keşfetme safhasında olduğu hissedilen müziklerinin yerini, bu sefer daha tecrübeye dayalı kafada oturmuş belli fikirler ışığında üretilen parçalar almış. Bir nevi grup önceki albümlerinde deneyler yapmış, bu deneylerin sonuçlarından memnun kalmış ve bunun ışığında kendine ait belli bir fikir edinmiş ve daha net bir yol çizmiş. Müziklerinin temelinin sağlamlaşması sayesinde öncekilerden farklı eklemeler ve denemeler yaparak şu ana kadar yaptıkları en etkili albüme imza atmışlar. Bu albüm dinleyiciye artık LP vaktinin geldiğini hissettiriyor.
Albüm müzikalitesi yüksek, akılda kalıcı, kendi içinde değişken parçalardan oluşuyor. Saykedelik, elektronik, ambient unsurlarla rock altyapısının harmanlandığı bir albüm. İlk parça Serk oldukça soğuk ve karanlık atmosferle albümü açan, gerilimi artıran güçlü basların girişiyle ve diğer enstrümanların da devreye girmesiyle kendinizi belirsizlik içinde bulduğunuz bir parça. Özellikle parçanın sonlarına doğru başına buyruk, emprovize havada giren saldırgan davul ataklarıyla bir tür kaos yaratarak bir anda sessizlikle son bulan bir parça. Sanki çok büyük bir gürültüyle meydana gelip, bitişiyle yerini mutlak sessizliğe bırakmış bir afet gibi. Sakin ve dingin giren, tatlı ve hüzünlü üflemeleriyle akılda kalan sonraki parça MNS’de grubun ilk defa vokal kullanımına yer verdiğini görüyoruz. Ama anlamlı sözler kullanmak yerine vokalin daha mırıldanmalar şeklinde melodiye ve atmosfere zenginlik katmak amacıyla kullanıldığını söyleyebiliriz. Papaz sade bir davul ritmiyle girerek önce bas ve ardından gitarın girişiyle elektronik seslerin ve perküsyon ataklarının eklenmesiyle katmanlı ilerleyen bir parça. Bu katmanlı ilerleyiş içinde öne çıkan ve geride kalan enstrümanlar ve sesler sürekli bir değişim içinde. Aynı bas-davul ritmi üzerinde çok renkli bir çeşitlilikle dinleyiciyi diri tutan bir formda ilerliyor. Bu çeşitlilik ritmin değişimiyle sona eriyor ve kendini daha ağır, saykedelik, karanlık, ağıt yakan bir havaya bırakıyor. Buradaki naralar Michael Gira’nın Swans albümlerinde yaptığı ayinsel vokal kullanımını andırıyor. Bu kısımda kullanılan vokal sesleri ve melodileri muhteşem bir atmosfer yaratıyor. Albümün kapanış parçası Vatoz ise daha ambient ağırlıklı, elektronik denemelerin yapıldığı güzel bir parça.
Emprovize yönü kuvvetli, yaratıcılık üzerine kafa yorulduğu çok açık belli olan bu albümü Bandcamp üzerinden satın alabilir; Spotify ve Soundcloud üzerinden de dinleyebilirsiniz.