Müzik Meme Kültürü Üzerine

İnternet kültürüyle müziğin buluşma noktalarından 4 Chan’in /mu/core’u, Instagram’ın Music IG’si ve Reddit’in çeşit çeşit sayfalarından birine bile kafanızı daldırmış bulunmanızla- gelecek bir yazıda bunu da yapacağız- sizi bir meme bombardımanının karşılaması an meselesi olacaktır. Sonuçta internet kültürü meme’siz düşünülemez.

COVID etkisiyle Instagram’da her gün bir yenisi açılan müzik meme hesaplarını, ilk defa korona sayesinde Instagram açan biri olarak canlı takibe almış bulundum. Sonunda aradığım şeyi bulmuş, çocuklar gibi mutluydum. Her gün; bildiğim kimsenin umrunda olmayan gruplarla ilgili sayısız içerikle besleniyor, benimle benzer saçmalıklarla kafayı bozmuş insanlarla bir komünitenin parçası gibi hissediyordum.

Geçmiş zamanlı konuştuğuma bakmayın, hala durum aşağı yukarı böyle. Keyfimi yerine getirmede bir müzik meme’inden ötesi görülemez. Ancak bu 3 sene içerisinde internet kültürünün bu ufak alanında edindiğim deneyimlerle söyleyeceklerimin oluşmaması beklenemezdi tabii. Bu yazı da onun yazısı, hoş geldiniz.

Standartlar

Instagram müzik meme hesapları; çoğunluğu Radiohead, MBV veya Neutral Milk Hotel gibi- burada /mu/core etkisi var- grupların ve albümlerinin karışımından oluşan “milkhoteloflovelessyorke” gibi isimlerle karşımıza çıkıyor. Bu hesapların adminlerinin; favori gruplarını ve geliştirdikleri müzik zevklerini her gün farklı meme şablonları ve kalıpları ile sunmaları sonucu bu meme’leri anlayabilecek bilgi ve ilgiye sahip kişiler bir tarikat misali bu hesaplar etrafında toplanıyor.

İş meme’i yapmakla bitmiyor. Meme’de ortaya konulabilecek cesur ve iddialı bir fikir söz konusuysa asıl olay yorumlarda kopuyor. Herkesin her konuda söyleyecek bir fikri olması gerçeğiyle her gün sayısız tartışma gelişiyor. Bu tartışmalara; gruplara hakim olmadan denk gelen saf zihinler, müziği duymadan hangi albümleri fütursuzca savunabilecekleri konusunda fikir geliştiriyor.

Böylesi bir alanın varlığının en keyifli yanı ise daha çıkalı 1 hafta olmamış, resmen bir avuç insanın dinlediği yeni albümler ve sanatçılar üzerine de besleyici ve güldürücü içeriklerin pıtır pıtır damlaması. Söz konusu hali hazırda bir üne sahip bir sanatçı veya grup olmadığında sadece memeleri takip ederek günümüzde dikkate alınmaya değer ve ileride de konuşulacak müziklerin tespitinin yapılması oldukça mümkün oluyor. Bu da müzik nerdlerinin memesiz yapamayacağı bir atmosfer meydana getiriyor.

Klişeler

Aşağıdaki meme, Müzik IG’nin en sık duyulan klişelerini bir araya toplamasıyla bana iş bırakmıyor. Bilmeyenlere yine de biraz durumu açayım. Her yeni meme şablonu ilk bu grup ve müzisyenlerin, bu spesifik şakalarıyla test edilmelidir. Weezer’a- özellikle mavi albüme- dair bir meme görmeden Müzik IG’de bir hafta geçirdiğinizi iddia etmeniz durumunda kimse size inanmayacaktır.

Her hesabın sahip olması gereken memeler başlıklı sessiz bir kural koyulmuşçasına akışımızın Weezer memeleriyle doldurulmasına karşılık; bazı hesaplar boynunun borcu olarak biz yorgun savaşçıları ödüllendirir.

İngilizlerin; çoğu yıllar önce medya tarafından yaratılmış çekişme muhabbetlerine sadıklığı ise enteresan bir vakadır. Müzik IG’nin Oasis- Blur ve Morrissey- Robert Smith gibi örneklerin dünya üzerinde hala düzenli olarak anıldığı tek yer olduğunu söyleyebiliriz.

yapmayan hesabın kalmadığı “grup tişörtü giyen kız” memelerine bir örnek

Müzik nerdlerinin yıllarca aşamadığı meseleler kadar, kadın nerdlere epeydir saç yoldurtan meseleler de- son yıllarda belirgin bir artışla- memelere konu olmuştur. Böylece bilinçsiz veya algıda seçiciliği tercihen kapalı bireyler, meme gösterir ayağına eğitilmiştir. Bugünün nerd komünitelerinin kapsayıcılığı için bu kritik bir adım teşkil eder.

İlk kez shoegaze üzerine bir meme hesabı açanlar için “Shoegaze adı nereden geliyor biliyor musun?” ve “Shoegaze= elektrik süpürgesi müziği” memeleri zaruridir.

Bazense klişeleşen şeyler, memelerin içerikleri değil memelerin- yani meme şablonlarının- kendisidir. Bu durum muhtemelen “en sık kullanılan meme şablonları” aratılarak meme yapılmasından kaynaklanmaktadır. Maalesef itiraf etmeliyim ki gördüğümün 773. American Psycho meme şablonu olması beni hiçbir noktada gülmekten alıkoyamayacak.

Şimdi ben bu başlığı klişe diye attım, öyle atmayabilirdim de. Pişman değilim ama memnun da değilim. Niyesi şöyle; Müzik IG’den bahsederken esasında bir komünite olması vurgusunu birkaç kere yaptım. Bu durum da, bu platformlarda toplananların ortak hafızasına işlemesi yeterli bulunmayarak her yeni geleni de karşılaması amaçlanan memelere yol açıyor. Bu sebeple, bu mertebeye ulaşan memelere klişe değil de klasik dersek saçma olmaz; hatta sonraki başlıkta öyle diyelim bakalım.

Hızlı klasikleşenler

Bazen, bir şeyin meme potansiyelinin yüksekliği; şablonunun çıkmasının saniyesinde sayısız meme’e sebep veriyor. Birdenbire herkesin YouTube akışında beliren ve başlığı “deli taklidi yapmak nasıl gözükür?” olan bir video mu? Yüksek meme potansiyeli.

Geçtiğimiz 3 senede bu konuma erişmiş memelerden bir seçkiye buyurunuz.

Konuşulması kaçınılmaz güncel olaylardan aşağıdaki örnekteki gibi meme şablonlarının doğması en tabii şeydir. Şimdi biz de burada bir duralım da tökezlemeyelim. Klişeyle klasiğin farkını anlamıyor gibi anlaşılmamak üzerine iki kelime söyleyelim. Meme toplulukları, kendilerinin dalgasını geçmesiyle bilindikçe ve klişelerinin klişe olduğunu bile bile bu klişeleri yapmaya devam ettikçe klasik ve klişe çizgisi muğlaklığını koruyacak ve yoruma açık olacaktır.

Bu topluluklara dair en klişe olan özellikse halbuki çok bariz. Bu her ne kadar başlangıçta bahsettiğim, internet müzik topluluklarına dair ayrı bir yazıda daha çok değineceğim bir mesele olsa da bir ufak çıtlatayım. Şu soruyu sormak lazım; “amaç müzik zevklerimiz üzerine konuşacak alan yaratmak mı, herkesçe kabul edilmiş zevkler üzerine bir de benim fikrimi dinleyin demek mi?”. Çok benzer Topsterların paylaşılıp durması, bu anlamda birçok şey söyler.

Bir meme olarak alınamayacak olsa da her meme sayfasının gediklisi Whisper notlarını da küçük bir analım. İçerik bulunamayan günlerin kurtarıcıları denebilecek bu postlar, çoğu zaman “nasıl birini takip ediyorum ben böyle?” dedirtme görevi görür.

Burayı çeşit çeşit meme ile bezesem- ki başta öyle tasarlamıştım- yine birileri için bir şeylerin eksik kalacağını fark ettiğim için bu çıkmaza cevap olarak şunu bırakıyorum;

Gösterişçiler

“gösterişçi” bir nerd temsili

Ancak aylarca bu sularda yüzüp buraların mizah anlayışını her açıdan anlayınca gerçek anlamda keyif alabileceğiniz bazı memeler olabilir. Bu memelere, bu platformun sıkça kullanılan ifadelerinden gösterişçi (pretentious) ifadesini takalım ve örneklerine bakalım.

Örnekler

bu en sevdiğim müzik memelerinde ilk 10’da olsa da sebebini açıklayamıyorum
albüm kapaklarıyla oynanan tonlarca meme’den biri
10/10 bir meme örneği
en iyi LGBT temalı meme ödülü bu tarafa

Bu Senenin İncileri

Yazının bu noktasına geldiyseniz güncel memelerin tadına bakma hakkına eriştiniz. Bu senenin kullanıla kullanıla doyulamayan meme kalıpları huzurlarınızda…


Dall-E Mini, kesinlikle bu seneye bereket getirdi. Yapay zekanın internet kültürünü yönettiği günleri görmek gözlerime yaşlar getiriyor.

Bu resimler ortaya çıktığı anda meme sağanağı kesindi…

Hmm belki de buradaki kadar kesin değildi.

Kıyı’nın memelerini de araya sıkıştıralım mı? Bu sene her meme sayfasının standartlarından olan alignment chart ve Spotify avatarları gibi örnekleri Türk isimlere uyarlamıştık.

Yazı boyunca fark etmiş olabileceğiniz üzere Twitter, hala meme üretme gücünü koruyor.

Süngerbob’un meme potansiyeli de asla bitmeyecek.

Gözlere çarpan son trendle yazıyı yavaştan kapatıyoruz o zaman. Bu yazının yaratımı adına baktığım 73737 meme’in üzerimde bıraktığı etkilere maruz kalan kişi ve kurumlardan özür dilerim. Hoşçakalın.