Hıçkırığı Duyana Dek Bekle

Birbirini seven iki kişiyi değil de ikisinden birini, kendi kendisinden ayırma gücüne sahip olan, aşktı. Peki Yoshida’nın müziği de bir nevi aşkın parmaklarda yarattığı eylemin kulaklara sirayeti, müziğin dinleyiciyi kendi kendisinden ayırma gücüne sahip oluşu değil mi? Cevabı duyar gibiyim, “Yoshida mı?”

İnanın kaç saattir aynı parçanın çalmakta olduğunu pek hatırlamıyorum, lakin dinlediğim parça ömrün kısa bir özeti sanki. Önce sessizlikti dilde, sonra bir merak içimde, akabinde kelimeler düştü, sonra tuhaf ıslaklık gözümde, akabinde koca bir tebessüm, sonra dipsiz bir kuyu kadar özgürdüm.

Aynı adı taşıdığı Japon futbolcu ile karıştırılmaması gereken şahsiyet 1978 Osaka doğumlu Yasushi Yoshida, Noble müzisyenlerinden kanımca en yeteneklisidir. Japonya’nın sinematik müziği benimseyen müzisyenleri arasında yer alan Yoshida, genel itibariyle piyano ve gitar düzenlemeleri yapmaktadır. Bir besteci olarak adını ödüllü dans şirketleri, BABY-Q’s solo dans performansları, çeşitli film ve oyunlarda duyuran Yoshida, tiyatro ve görsel sanatlara olan katkılarıyla da dikkat çekmektedir. Ramo Nakajima, Pan American, Her Space Holiday ve Arab Strap gibi bir çok yerel, uluslararası sanatçı ve grupla birlikte sahne almıştır.

Yoshida’nın müziği için film müziği denilemez, klasik müzik ya da post-rock da denilemez. Eğer mutlaka bir tanım yapılması gerekiyor ise,  bu müziği saf ve güzel bir müzik olarak nitelendirebiliriz.

İlk albümünü 2006 yılında “Secret Figure” adıyla çıkaran Yoshida, bu albümde piyano, gitar ve elektronik ritimlerin sıçramaları ile kemanı kaynaştırmıştır. 2008 yılında, favori parçam ki yazıyı hazırlarken de dinlemekte olduğum “Thread Still” barındıran ikinci albümü “Little Grace” yayınlanmıştır. Ve otoritelerin müzikal anlamda Yoshida’nın gerçek kimliğini gösterdiğini savundukları son albümü “Grateful Goodbye” 2010 yılında raflardaki yerini almıştır.

Dinleyenlerin zihninde oluşturduğu görüntüler ile bir müzisyenden çok, roman yazarı kimliği taşıyan Yoshida’nın müzik tarzını dans, tiyatro, film ve görsel sanatlar ile yapmış olduğu işbirliği oluşturmaktadır.

Veda hikayeleri konsepti ile oluşturulan son albüm “Grateful Goodbye”da diğer albümlerine oranla orkestrasyon açısından çok daha kaliteli canlı enstrümanlar kullanılmıştır. Albüme adını veren “Grateful Goodbye”, “Remembering” ve “Slow Bird Wonder Words” gibi marazi küçük hikayelerden bir bütüne giden yolda oluşan bu albüm; oda müziği, dinamik orkestra topluluğu ve onların duygusal melodi yaklaşımlarını barındırır. Müzik genel anlamda sakin ve melankolik olsa da, albüm fazlasıyla dinamik ve yaşamın olumlu hissiyatlarına sahiptir. Ve bu son albüm, Yasushi Yoshida için tam bir başyapıt niteliğindedir.

Kıyıda köşede ve sessizlik içinde kalınız.

Erdem Aksoy