Kıyı’nın Seçki kısmına bir süredir geçmiş-şimdi ekseninde bir yolculukla eşlik ediyorum. Bu kez de merkezine yolun kendisini koyan bir filme değineceğim.
2016 yapımı filmi muhtemelen izleyenleriniz olmuştur. Diğer adı “Tschick” olan film (uyarlandığı romanın adıymış), Fatih Akın imzası taşıyor.
Son dönemde In The Fade, Soul Kitchen gibi filmlere yer verince, bunun üzerine de akıllara “Kıyı Müzik Fatih Akın’a torpil mi geçiyor acaba” gibi sorular gelir mi bilemem.
Yalnız, filmi izleyecekseniz bence “Bir Fatih Akın Filmi” ifadesine pek takılmayın. Ben sadece tv’de konusuna denk gelip izlemek istedim. Memnun da kaldım. Kendisi kadar sade tanımlamam gerekirse, 14 yaşındaki iki gencin bir gazla güneye doğru yola koyulmalarını konu alan bir film.
Müzikleri hakkında da “Fatih Akın filmlerinde müzik kullanımı” gibi bir perspektife girmeden birkaç söz söylemem gerekirse;
- Filmde müzik unsuruna hiç önem vermeyen birinin bile bittiğinde aklında hangi parça kalır? Cevabı aşağıya bırakıyorum.
https://www.youtube.com/watch?
- Filmin orijinal soundtrack albümü Spotify’da yok. Bulunan albümlerin neredeyse hepsi Almanca sesli kitapvari kayıtlardan oluşuyor. Ben de sizinle albümdeki parçaları içeren bir çalma listesini paylaştım. Burada olmayan tek parça Beatsteaks vs Dirk von Lowtzow’tan “French Disko”. O da filmden kareler içerdiği videosuyla aşağıda gelsin.
https://www.youtube.com/watch?
- Listede bulunan parçalar arasında kulağınıza kısmen yabancı gelmeyecek diğer parça da Tom Tom Club’ın “Genius of Love”ı olabilir. Aklıma Mariah Carey’nin “Fantasy”si gelmişti, ki ona sample kaynağı olmuş zamanında.
- Listede Kiran Marshall, Vince Pope ikilisinin adını taşıyan parçalar filme özel bestelenmiş. Tam anlamıyla film müziği (terminolojik ifadeyle “score”) bunlar.
- Geri kalan parçaların neredeyse hepsi de temposuna kolayca eşlik edebileceğiniz türden. Hip-hop, elektronik ağırlıkta gibi. Rock, reggae, funk ve soul’un da eksik kalmadığı ortaya karışık bir seçki.
Bu filmin müzikleri neden hoşuma gitti? Esasında sadece aşina olduğunuz bir piyano baladıyla hatırlayacağınız bir film iken, soundtrack’inde güzel bir çeşitlilik sunması diyebilirim.
Filmlerin müzik keşfinde ne kadar zengin bir kaynak olduğunu hatırlamak da ayrıca güzel.
Kapak görseli filmin web sayfasından alınmıştır.