Hazırlayan: Gökay Sarı
Ankara, sanatçılarının pek çoğunu İstanbul’a kaptırıyor yıllardır. “Ankara çıkışlı İstanbullu grup” diye açılış cümleleri ile sık sık karşılaşıyoruz. Az da olsa Ankara’dan çıkıp Ankara’da kalan ve başarılı olan müzisyenler de mevcut elbette, o müzisyenler tarafından yaratılan gruplardan biri de 2014 yılında multi-enstrümantalist Halil Karakuyu tarafından kurulan Dogu Blok.
2015 yılında yayınlanan ilk albümleri Televizyon Ahlakı’nın ardından, gruba dahil olan Göksu Çiloğlu ile birlikte Kahire ve Nazlı Kız teklileri ile adını duyuran Dogu Blok’un ikinci albümü Şeytan Hazretlerinin Son Yolculuğu da dijital platformlarda yerini aldı. Tam bağımsız bir şekilde ev stüdyosunda gerçekleştirilen kayıtlarla birlikte, ortaya Türkçe sözlü “progresif rock” ses manzarasının iyi bir örneği çıkmış oldu.
On orijinal şarkıdan oluşan albüm, dinleyicisine otuz altı dakika boyunca özgün bir deneyim yaşatıyor. Kendini tekrar eden gitar motiflerinden yayılan Erkin Koray etkisi, birbirinden farklı çalgılar ile de çeşitlendiriliyor, vokaller ve elektronik efektlerle de deneyselliğe, batıya özgü seslere göz kırpıyor. Şeytan Hazretlerinin Son Yolculuğu’nda, gitarlar Göksu Çiloğlu tarafından kaydediliyor, arda kalan ‘synthesizer’, bağlama, cümbüş, klarnet, flüt ve kaşık gibi enstrümanların tamamı ise Halil Karakuyu tarafından çalınıyor, keza vokaller de aynı şekilde. Albümün düzenlemeleri ise Ankaralı bir başka müzisyen Ege Tülek tarafından gerçekleştirilmiş.
Şeytan Hazretleri, son yolculuğuna Anadolu motifleri ile bezenmiş bir Avrupa’da, ilçelerinden biri Üsküdar olan bir New York’ta çıkıyor sanki. Daha önce dinlediğimiz teklilerin haricinde, albümde yer alan Zamanı Öldürmek İçin, Benim Olmayan Kuzulara Ninni, Hacer ve İsmail gibi şarkılar dikkat çekiyor. Bağımsız müziğin örneklerinin çoğaldığı şu günlerde, Dogu Blok da 2017 yılında karşılaşacağımız güzelliklerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.