Hazırlayan: Aslı Dernek
2 yıllık bir çalışma sonrasında dinleyicilere sunulan Akın Sevgör‘ün yeni albümü ArsNova, Sevgör’ün hayatının farklı dönemlerine odaklanarak yarattığı kompozisyonları, zekice modernize edilmiş geleneksel soundlar ve yepyeni bir elektronik müzik senteziyle harmanlayan oldukça kişisel bir albüm.
Albümü anlamak için Sevgör‘ün müzikal geçmişine bakmakta fayda var. 1989 Ankara doğumlu sanatçı, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda klasik müzik eğitimi almaya başlayıp, sonrasında elektronik müziğe yönelmiş. ArsNova, Sevgör’ün erken yaşlarda başladığı klasik müzik kariyerinin elektronik müzik ile kaynaşmasıyla ortaya çıkan ve sanatçının halet-i ruhiyesini alışkın olmadığımız bir yaratıcılıkla yansıtan bir albüm olarak yorumlanabilir.
Sevgör‘ün projeyle ilgili fikirleri yeni yeni canlanmaya başladığında aslında solo piyano parçalarından oluşan bir seri üzerinde çalışıyormuş. Bu serinin parçalarından biri sanatçıya bambaşka bir albüm yaratma fikri vermiş.
Falling Galaxies parçası bu anlamda Sevgör’ün müziğini elektronik materyallerle destekleme konusunda kendini denediği tetikleyici bir kayıt olmuş. Şarkıdaki elektronik tınılar solonun duygusal yoğunluğuna zarar vermemek adına oldukça minimal tutulmuş.
Overflow ise istikrarlı bir elektronik arka plan ile geleneksel Türk seslerini birleştiriyor. Basit melodik ilerleyiş sanki parçanın kendi kendini geliştirmesine izin veriyor gibi. Şarkının verdiği hissiyat adım adım yoğunlaşıyor ve bittiğinde fikri tamamen özümsüyorsunuz.
Sevgör, albümdeki favori parçam olan 14 Days üzerinde çalışmaya başlamadan önce ürettiği başka işleri sebebiyle kayda ara vermek zorunda kalmış. Ara vermek ilk başta kötü bir fikir gibi gelmesine rağmen aslında taze fikirler üretmesine vesile olmuş. Sonuç olarak modernize edilmiş geleneksel tınılar ve synthesizerın dalgalı sesleri birleşince ortaya oldukça eşsiz bir şarkı çıkmış.
Vanity Corner ise stabil vuruşlarla ilerleyen, bütününde oldukça akışkan bir şarkı. Dinamik yapısıyla baştan sona dinleyiciye kolay bir yol çiziyor. Bu özelliği ile albümdeki populer kültüre en yakın şarkı olduğu söylenebilir belki.
Albümde toplam 8 şarkı var. Akın Sevgör, ArsNova ile “geleneksel/klasik” ve “elektronik” arasında organik hiçbir bağ olamayacağı yargısını her şarkıda yerle bir ediyor; bizi “elektronik” diye etiketleyemeyeceğimiz zaman zaman nağmeli, vurgulu, garip bir yolculuğa çıkarıyor.
En kısa sürede konser tarihlerinin açıklanması dileğiyle, takipteyiz!