’90 ortaları ile ’00 başlarındaki kadınlar demiştik. “Pis cinsiyetçi” nitelemesini yemediğimi umarak yolculuğumuza devam ediyorum.
Müzik dinleme alışkanlığımızın geleneksel medya araçlarıyla şekillendiği bir dönemde dinlediklerimiz son zamanlarda ne yaparlar, serimizin son “cinsiyet”li çalma listesini kazasız belasız buraya bıraktım. Yolumuzun yakın zamanda kalabalıklaşacağını temin ediyor ve yer yer de şaşırtıcı olacağını umuyorum.
Konuya ilk defa denk gelenler için mevzunun ne olduğunu şöyle hatırlatalım;
Amacım 90’ların ortalarından başlayan ve 2004’te biten bir dönemde hafızalarımızda kah şarkılarıyla kah şarkı ve adlarıyla iyi kötü yer edinmiş sanatçıların 2017 yılında hala bir şeyler üretip üretmediğine bakmaktı.
Tamamen 2017 yılı olsun derken, akla hemen gelen az biraz sayıdaki sanatçıyı da dahil edebilmek için 2016’yı da sonradan kapsama almıştım. Seri başladı. “Yeni yıl geldi, e 2018 nerede peki” derseniz, inat ettiğim için bu yıla bulaşmayacağım. En azından liste formatında.
Listelerde genel kriterlerim şöyleydi;
- Seri müzik türlerine göre olmamalı. Yıllarca tanık olduğumuz bir kategorizasyon olmasın.
- Ele aldığım dönem müzik keşfi ve tüketimimizin ağırlıklı olarak Number 1, MTV, VH1, Dream TV ve Genç TV gibi kanallardaki programlar ile radyolara bağlı olduğu bir dönem. Serideki eski şarkıları da o dönemlerde TV’de müzik videolarını gördüklerimden seçiyorum. Haliyle, başlangıcı kesin olarak saptayamadım. Noktayı koymak ise kolaydı oldu, zira 2005 kişisel müzik dinleme alışkanlığımda net bir değişikliği simgeliyor.
- Sanatçıların müzik üretiminde ne kadar etkin olduklarını Spotify’daki profilleri üzerinden saptadım. Buraya koymadıkları single vs varsa, onları gözden kaçırmış oldum. O nedenle sevdiğiniz ve etkin görünmeyen sanatçıları ayrıca aratmanızı önerebilirim. (Gönül isterdi ki bu sefer başka bir mecra deneyeyim; fakat şimdilik her şeyin bulunduğu mecra deyince akla ilk Spotify geliyor. Apple Music’i hala denemedim)
- Eski şarkılarda müzik videosunun olmasını gözetmiştim. Yeni şarkılarda da 2016–2017 aralığı içinde ilgili sanatçının albüm ve/veya single çıkartmasını. Eski şarkılar için birden fazla müzik videosu hatırlayınca, yeni şarkılar için de birden fazla single ve/veya koca bir albümde bir sürü şarkıyla karşılaşınca seçimlerimde biraz keyfi davrandım.
- Listelerde sanatçıların eski ve yeni şarkılarından birer örnek bulunuyor. Bazı sanatçıların şarkı kontenjanlarını artırdığım da oldu. Bu da onlara bayılmaktan çok, ilk seferde dinlediğimde birden fazla şarkının bariz olarak dikkate değer olduğunu düşünmemden kaynaklanıyor. (Kadınlarda sayıyı iki ile sınırlamıştım, erkeklerdeyse bu bazen üç oldu. Gerçekten keyfi davrandım.)
Serinin ikincisi “Birtakım Adamlar” hakkında birkaç not düşmem gerekirse de;
- Bu kez listeye bende yeri ayrı olan Robbie Williams ve George Michael ile başladım. Sonrası yine gelişigüzel gitti ve Jay-Z ile bitti. Bazı sanatçılara başka mecralardan da bakın isterseniz, uyarısını boşuna yapmamışım sanırım. Zira TIDAL’la olan malum ilişkisi nedeniyle tahmin edeceğiniz gibi platformdaki Jay-Z diskografisi biraz zayıf.
- Bu kez Madonna gibi kendisini hatırlayıp liste kapsamına özellikle dahil etmek istemediğim biri olmadı.
- Bu liste de düşündüğümden epey kişinin etkin olduğunu gösterdi. Chris Isaak, Chayanne, Craig David, Shaggy, Marc Anthony, 50 Cent, Enrique Iglesias, Usher, Nelly, R. Kelly, Wyclef Jean, Sean Paul bu kapsamda sayabileceğim bazı isimlerden.
- Etkin olmak derken “bir single, birçok single, bir albüm, bir toplama albüm, hangisi ne yapmış ki…” diye sorarsanız bu serinin o kadar detaya inmediğini söylemeliyim.
- Baktığım son dönemde etkin olmamaları nedeniyle liste bulunmayanlar: Lenny Kravitz, Terence Trent D’Arby, Eagle Eye Cherry, MC Hammer, Ozzy Osbourne, Dr. Dre, Sisqo, K-Maro, Moos, Mattafix
- Aramızdan ayrılan Michael Jackson ve George Michael adına da vefatlarından sonra tahmin edebileceğiniz gibi çeşitli kayıtlar çıkmış. Geçen sefer vefat sonrası kayıt konusunu liste kapsamına dahil etmemeyi tercih etmiştim. Michael Jackson ve George Michael’ın neredeyse hepsi eski şarkılarından oluşan toplama albümlerinden ise eskilerden bir şeyler seçtim.
- Söz “yeni” için eskiden seçim yapmaktan açılmışken, Tom Jones da geçen sefer Cher’de gördüğümüz gibi epey eski kayıtlarını yeniden piyasaya çıkartmış. Onunla da yeni diye 1966’a gidiyoruz.
- Genel olarak ortaya çıkan üretimler, özellikle de listeye koyduklarım, hoşuma gitti. Çıkardığı toplama albümüne dahil ettiği iki yeni şarkısıyla Bryan Adams ve çıkardığı single’ların müzikal alt yapısıyla 50 Cent’ten ise özellikle bahsetmeliyim. Her ikisinin de geçmişte hayranı olmadım; fakat listeye koyduğum tüm yeni şarkıları ilk dinleyişte hoşuma gitti.
- Çocuklarına para olsun diye mi dersiniz bilmem ama, Marc Anthony’nin de eski eşi Jennifer Lopez ile hala düet işini devam ettirdiğini görmüş oluyoruz. ((((Magazinel detay olmasa da olur tabii))))
- Bariz belirtmem gereken bir hayal kırıklığı vakası ise yok gibi. Sean Paul’un müziğine eskiden de pek ısınamamıştım. Son yıllarda türünün en etkin isimlerden biri olmuş anladığım kadarıyla. Onca şarkı arasından kafama uyan bir şarkısını seçmek biraz zor oldu, onu söyleyebilirim sadece.
Bu seriyle de konunun değerlendirmesi sizde. Özneleri artırarak devam etmek üzere.
Yazının görseli “Bryan Adams – Let’s Make a Night to Remember” müzik videosundan alınmıştır.