30 yıldır varlığını sürdüren bir grup. Türkiye’de de en az 20 yıldır dinliyoruz ya da bir zamanlar dinledik. Sıkı hayranı olup olmamayı bir kenara bırakırsam, Massive Attack’i “hayatınızın bir döneminde en azından bir şarkısından etkilendiğiniz bir grup” olarak kolaylıkla niteleyebilirim sanırım. Bir kısmımız da grubu şarkılarının yanı sıra alttaki karikatürle anımsıyor belki.
Bu karikatürün üstünden kaç yıl geçtiğini anımsayamadım. Ülke nüfusumuzun artmasına ne kadar katkı sağladıklarına dair tahmin de yürütemiyorum; fakat Massive Attack yıllardır başka bir yönüyle de dikkat çekebiliyor.
Trip-hop türü deyince akla gelenler arasından kaçı keskin bir şekilde politik duruşuyla akla geliyor? Aklıma başkası gelmedi. Robert “3D” Del Naja’nın son iki yıldır Banksy olduğuna dair iddialara girmeden saymam gerekirse…
Irak Savaşı, Birleşik Krallık’ın Trident nükleer silah sistemini yenilemesi gibi gelişmelere karşıtlığı; Saraybosna, Gazze Şeridi ve Lübnan’da bulunan mülteci kamplarına bağışları Massive Attack’in politik duruşunu ortaya koyduğu vakalardan bazıları. Uzun süredir gittikleri bölgede yerel ve küresel medyada yankı uyandıran sosyopolitik gelişmeleri magazin haberleriyle birleştirdikleri projeksiyon gösterileri, Massive Attack performanslarının imzası haline geldi. 2014’te İstanbul’da verdikleri konserlerde bu imza Gezi, Soma, Gülben Ergen, Safiye Soyman, Serdar Ortaç’a kadar uzanan mesaj setleriyle kendini göstermişti.
Massive Attack’in gösterdiği politik duruş ne kadar sahici, sorusunu soruyorsanız belki de grubun politik duruş anlayışının ne olduğunu öğrenmek fena olmayabilir. Robert “3D” Del Naja’nın konuyla ilgili 2016 yılından (bulabildiğim en güncel) ifadesi şöyle;
“Bir defasında bir yerde kuma bayrak diktiğinizde insanlar gelir ve şöyle söyler: ‘baksana, buna dahil olmak ister misin, ve şuna ve de diğerine’. Öğrenmek, görüşme halinde olmak ve insanları dinlemek, neler olup bittiğini görmek güzel. Ama bunlar motive edici değil. Eğer politik bir insan olsaydım, politikaya girerdim. Ben sadece insanlar bana geldiğinde olanlara dahil oluyorum. Ben müzisyen-bölü-aktivist değilim, uygun kelime bu değil.” (ifadesinin özgün hali burada)
Massive Attack’i bugün tekrardan konuşmamızın nedeniyse alttaki duyuruyla Facebook’a tavır alıp ardından sayfasını geçici olarak kapatması.
Tavır alınmasına neden olan vaka ise 17 Mart’ta New York Times’ta yayınlanan bir makaleye dayanıyor. Makale, politik veri şirketi Cambridge Analytica’nın Cumhuriyetçi bağışçı Robert Mercer’den Amerikan seçmenlerinin kişilik özellikleri ve davranışlarını etkileyen faktörlerini incelemesi için yatırım almasıyla Facebook’tan 50 milyon kullanıcının izni olmadan kişisel verilerini çektiğini detaylarıyla gündeme getirdi. Facebook 2014 yılında da yaklaşık 700 bine yakın kullanıcının iznini almadan akışlarındaki içerikleri manipüle ettiği psikoloji deneyi ile gündeme gelmişti; fakat bu son izinsiz veri toplama vakası gerek ABD’deki 2014 ara dönem seçimlerini etkilediği çıkarımı gerekse veri toplama sürecinde birden fazla aktörün olmasıyla tarihte apayrı bir yer taşıyacak gibi. Bu son skandalı merak edip hakkında Türkçe yazılmış analiz arayanlar şuraya bakabilirler.
Ve bu skandala yönelik tepkiyi Massive Attack hesabını dondurarak gösterdi. Gelişme hakkında “Facebook’u halletmiş, Instagram’ı unutmuş” yorumunu yapan da olabiliyor. Peki siz Massive Attack’in bu tavrından etkilendiniz mi?
In light of FB’s continued disregard for your privacy, their lack of transparency and disregard for accountability – Massive Attack will be temporarily withdrawing from FB
We sincerely hope they change their… https://t.co/DAxMVYSwff
— Massive Attack (@MassiveAttackUK) March 21, 2018
Massive Attack böyle bir tavırda bulunmasa bu skandal haber Facebook’u kapatmanız için yeterli bir sebep olabilir miydi? Peki şimdi Massive Attack gaza getirdi mi?
Görsel another-space.co.uk‘den alınmıştır.