Müziğin -ve yeri gelince başka sanatların da- güncesini tuttuğumuz bir başka senenin sonuna geldik. Diğer seneler gibi hem anlamsız derecede hızlı, hem de anlaşılmaz derecede yavaş geçti. Ve yine diğer seneler gibi en bereketli yanı, dünyalarımızın ufkunu genişleten yeni eserleriydi.
Bu sene duyduğumuz güzel eserleri kolayca kayda geçirebilmek için Arşiv adlı yeni bir sekme açtık ve beğendiğimiz albümleri burada biriktirdik. Sene sonuna dek biriktirdiğimiz albüm sayısı ise 100’e yaklaşmıştı. Böyle bir seneydi 2021, üstümüze kaliteli iş yağdırdı adeta. Artık son 2 yıldaki cehennemden hallice sürecin yaratıcılığa olumlu etkisi midir, ruha olumsuz etkisi mi, yoksa ikisi birden mi bilinmez; hem sevdiğimiz hem de yeni keşfettiğimiz sanatçılardan birbiri ardına şaheserler dinledik.
Aşağıdaki 21 albümlük alfabetik sıralı liste, 2021’in elbette biraz basitleştirilmiş hali. İddialı bir kapsayıcılığı yok. Burayı ucundan kaçıran daha nice güzel albüme Arşiv sekmesinden göz atabilirsiniz.
Bu albümler son derece karanlık bir başka yıla biraz olsun aydınlık getirdi.
Burada da Spotify listesini bulabilirsiniz:
Altın Gün – Yol
Anadolu rock klasiklerine Amsterdam’dan selam yollayan ekip, üçüncü albümlerinde adlarını haklı bir şekilde iyice büyüttü, bize de yine taze bir sound ve akılda kalıcı yorumlar bıraktı.
Anna B Savage – A Common Turn
Samimi, karanlık ve köşeli bir ilk albüm. Anna’dan modern hayata yönelik etkileyici kelamlar, barok popa göz kırpan notalarla birleşiyor.
Arab Strap – As Days Get Dark
Kült İskoç ikilinin bu seneki dönüşü muhteşem oldu; yine bize karanlığın içinden kendilerine has bir hikâye anlatıcılığı ve mizahla sesleniyorlar.
Black Country, New Road – For the first time
Bu senenin en etkileyici işlerinden biri. Ruhunda kendi karnavalını ağırlayan, sözlerinden dertler ve mizah eksik olmayan, müziği progresif ve sürprizli bir post-punk mucizesi.
black midi – Cavalcade
Gerçek manada progresif ve deneysel, öte yandan çok sayıda popüler kulağa hitap eden deli işi müzikler yapıyor black midi, ikinci albümlerine de kelimeler kifayetsiz.
Çeşitli Sanatçılar – M4NM:0012
Music for Non-Musicians’ın bu yepyeni derlemesinde Ağaçkakan, Rinxlaya, document1, Oldeaf gibi yerli sahnenin başarılı isimleri birbiri ardına şov yapıyor.
Floating Points, Pharoah Sanders, The London Symphony Orchestra – Promises
Albümde döngüsel ezgilerle ilerleyen tek bir şarkı, bu şarkının alt parçalarında ise dinledikçe genleşen yeni anlamlar gizli. Meditatif ve mucizevi bir doğa gizemi.
Hante. – Morning Tsunami
Elektronikle darkwave arasında gidip gelen tekinsiz ve büyüleyici müzikler. Projenin arkasındaki isim Héléne de Thoury’ye “darkrave” tanımını önermiştik, hoşuna gitmişti.
IDLES – Crawler
IDLES Ultra Mono gibi bir şaheseri belki de zamanla değeri daha iyi anlaşılacak, katmanlı ve sürprizlerle dolu bir başka güzellikle takip etti. Crawler kesinlikle etkileyici bir yolculuk.
Injury Reserve – By The Time I Get To Phoenix
Stepa J Groggs’un vefatı sonrası etkileyici bir ağıt ortaya koyan Injury Reserve, deneysel hip-hop’ın sınırlarını bu albümle yeniden çizdi. Albümün içindeki sample’lara ayrıca dikkat.
Kaptan Kadavra – Kaptan Kadavra
2021’in ilk gününde böğrümüze yediğimiz sert ve oldukça komik bir tokattı Kaptan Kadavra. Yerli metal sahnesine getirilen taze bir soluk, farklı alttürlerin cesur bir alaşımıydı.
Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert
Modern rap’in kendine has isimlerinde Little Simz, her zamankinden büyük düşündüğü zengin, orkestral ve incelikle işlenmiş etkileyici bir albümle çıkageldi.
Low – HEY WHAT
Bir ses tasarımı mucizesi olan HEY WHAT, dinleyeni hayli zorlayan enstrüman ve ses duvarı katmanlarını büyüleyici pop vokallerle birleştiren delice bir iş. Uyarı, çarpabilir.
Nick Cave, Warren Ellis – CARNAGE
Altmışını aşıp da üst üste şaheserler ortaya koyabilen toplam kaç müzisyen var? Nick Cave onlardan biri, suç ortağı Warren Ellis’le yaptığı müzikler ise her zamanki kadar yıkıcı ve onarıcı.
Puma Blue – In Praise of Shadows
İngiliz şarkı yazarı Jacob Allen’ın bu ilk albümü R&B’den caza lo-fi sularda salınırken her dinlemede yeni şeyler keşfettirmeyi ve kendine gönülden bağlamayı başarıyor.
Richard Dawson, Circle – Henki
Richard Dawson son yıllarda kendine olanca tevazuyla görkemli bir müzik külliyatı inşa etmiş isimlerden. Circle’la ortak işi Henki‘de ise prog’a heyecan verici bir yorum getiriyor.
Spellling – The Turning Wheel
Duyguyla, samimiyetle, gerçek yaşamla ve hayallerle kaynayan emsalsiz bir cadı kazanı. Bazı şarkılar bu sene duyduğumuz en görkemli katarsisleri barındırıyor.
Squid – Bright Green Field
Londra post-punk sahnesi bu sene listemize üç albümle birden girdi, bu da sonuncusu. Deneysel cazla Talking Heads enerjisinin, çığlıklarla dansın bütünleştiği yoğun ve eğlenceli bir iş.
Suuns – The Witness
Suuns ne yapsa radarımızdan kaçmayan o gruplardan biri, son albümleri The Witness‘ta da kim bilir kaçıncı kez bizi kalbimizden vurdular.
Tindersticks – Distractions
Üç yorum, dört de özgün şarkıdan mürekkep olan yeni Tindersticks albümü, belki de Staples ve dostlarından gelmiş en bütünlüklü işlerden biri.
Turnstile – GLOW ON
Bu albümü ileride çok duyacağız, kulaktan kulağa yayılacak, kendi mütevazı destanını yazacak. Hardcore’u yeniden tanımlarken tüm ihtişamıyla parıldayan bir güzellik.