Hazırlayan: Gökay Sarı
Eğer ki bir Klasik Rock takipçisiyseniz, farkında olmadan tahmin ettiğinizden çok daha fazla klasik edebiyat içeriğine maruz kalıyorsunuzdur, pek tabii ki bu şahane bir şey.
Kinayeler, referanslar ve yeniden biçimlendirilerek gerçekleştirilen ikinci anlatımlar, çok uzun zamandan beri var olan edebi teknikler, yazar ile okuyucusu arasındaki iletişim araç gereçlerinden yalnızca birkaçı. Eserler diğer eserlere sürekli göndermelerde bulunabiliyor, esinlenebiliyor ve ortaya var olandan daha farklı bir şey çıkıveriyor eğer ki sanatçı öyle isterse. Peki, müzisyenler de sanatçı değil mi, en sanatçısındanlar hem de! Klasik rock müzisyenleri sanatçı mı, en sanatçısından hem de! Öyleyse; artık klişeleşmiş şekilde “sex, drugs and rock ‘n’roll” mottosundan bağımsız olarak, müziğe karşı önyargılı kimselerin kafasına tuğla niyetine vurabileceğiniz yoğunlukta ve entelektüel birikimle donatılmış olan klasik rock şarkılardan bahsedebiliriz.
Bir edebiyat eserinin klasikleşmesi on yıllar, hatta yüz yıllar alabiliyor. Döneminde popüler olan veya çok satanlar listesinde birkaç ay takılan eserleri klasik olarak kabul edemeyiz, onlar “popüler” eserlerdir. Ancak bir edebiyat klasiğini, edebiyatla hiç ilgisi olmayan bir insan bile ilk gördüğü anda tanır. Şeklinden, cisminden, hiç duymadığı o yazarın isminin telaffuzundan bile bir aşinalık sezer, işte klasikleşmek böyle bir şey. Böylesine yoğun bir süreç gerektiren klasikleşme kavramı, aynı şekilde müzik dünyasında da geçerlidir. Rock müzik ile alakası olmayan bir kimse, armoniden ve rapsodiden, bu sesleri yaratan müzisyenlerin giyim kuşamından dolayı, şöyle eski püskü bir afişini görse bir “Biliyorum ben bunları ya, Zed Pelerin mi öyle bir şey.” diyebilecektir. Velhasıl, sanatta “klasikleşmek” büyük bir olaydır.
Sizlere, bu süreçleri atlatmış, ardından geçen yıllar ile birlikte unutulmak şöyle dursun; artık bu diyardan çoktan göçmüş olan ya da halâ hayatta olan üreticilerinin saygınlığını arttırmakta, onları birer efsaneye çevirmekte olan ve birbirlerinin elinden tutmuş, klasik bir edebiyat eserinden esinlenmiş, referans alınmış yirmi klasik rock şarkısından oluşan bir saat kırk dakika uzunluğundaki bir oynatma listesi hazırladık. İyi dinlemeler!
Şarkı – Şarkıcı (yazar – eser)
Ramble On – Led Zeppelin (J.R.R. Tolkien – Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi)
Rivendell – Rush (J.R.R. Tolkien – Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi)
I Am The Walrus – The Beatles (Shakespeare – Kral Lear)
Tales of Brave Ulysses – Cream (Homer – Odyssey)
No Quarter – Led Zeppelin (J.R.R. Tolkien – Hobit)
Tom Sawyer – Rush (Mark Twain – Tom Sawyer’ın Maceraları)
Symphaty for the Devil – The Rolling Stones (Mikhail Bulgakov – Usta ile Margarita)
Pigs – Pink Floyd (George Orwell – Hayvan Çiftliği)
Xanadu – Rush (Samuel Taylor Coleridge – Kubla Khan)
1984, We Are the Dead, Big Brother – David Bowie(George Orwell – 1984)
Carry On Wayward Son – Kansas (Diodorus Siculus – Daidalus ve İkarus)
White Rabbit – Jefferson Airplane (Lewis Carroll – Alice Harikalar Diyarında)
Don’t Stand So Close to Me – The Police (Nabakov – Lolita)
Layla – Eric Clapton (Fuzûlî – Leyla ile Mecnun)
Tomorrow Never Knows – The Beatles (Timothy Leary – Psychedelic Experience)
ReJoyce – Jefferson Airplane (Homer – Odyssey)
Richard Cory – Simon & Garfunkel (Edwin Arlington Robinson – Gecenin Çocukları)
The Invisible Man – Queen (H.G. Wells – Görünmez Adam)