Müzikseverler İçin Spotify Araçları

Spotify büyüyüp gelişirken yapay zekaya ve makine öğrenmesine de yatırım yapıyor. Müzik dinleme alışkanlıklarımızı incelemenin yanında kataloğundaki parçaları, albümleri ve sanatçıları da analiz ediyor. Yani Bülent Ortaçgil‘i hiç dinlemiyor, onları kategorize ediyor.

Bu kısa yazıda Spotify kullanıcılarının, müzikseverlerin hoşuna gideceğini düşündüğüm bazı Spotify araçlarından kısa kısa bahsedeceğim. Elbette burada bahsettiğim araçların dışında pek çok başka araç da var ancak yazıda geçen araçlar ve servisler Spotify’ın algoritmalarını ve analizlerini kullanıyor ve Spotify bu servislerin kendi yapay zeka API’ını (application program interface) kullanım konusunda iyi örnekler olduğunu söylüyor. Bu yazıya eklediğim servisleri birkaç gün önce şu tweet zincirinde paylaşmıştım.

Yapay zeka deyince korkmaya gerek yok. Yapay zeka henüz ne yeni alınmış kitap kokusunu duyabiliyor, ne yeni bir sanatçı keşfetmenin hazzını alabiliyor ne de neden gece kalkıp buzdolabına boş boş baktığımızı anlayabiliyor. : )

1-  Dubolt

dubolt.com

Dubolt’un temel amacı halihazırda sevdiğiniz parça ya da sanatçı üzerinden size parça tavsiyesinde bulunmak ve bu tavsiyeleri kolayca Spotify listenize eklemenizi sağlamak. Ancak Dubolt’u asıl öne çıkaran Spotify’ın parça etiketlerine göre filtrelemeye izin vermesi. Dubolt’un önerdiği parçaları popülerliklerine, enerjisine, vokal yoğunluğuna, temposuna, dans edilebilirliğine (o da ne oluyorsa), moduna ve akustik yoğunluğuna göre filtreleyebiliyorsunuz.

Örnek verirsek; Dubolt, ben Eric Clapton seviyorum. Bana ona benzer bir şeyler öner. Ama keyfim yerinde değil, tempolu olmasın, mümkünse akustik olsun ve pek de bilinmeyen bir şey olsun diyebiliyorsunuz.

Dubolt’a gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

2- Musical Data

musicaldata.com

Musical Data biraz daha meraklılara yönelik. Spotify’ın yapay zekası parçaları nasıl analiz ve kategorize ediyor görmek isterseniz Musical Data’da bir parça arayın ve parça ve sanatçı ile ilgili analizlere erişin.

Musical Data’ya gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

3- Magic Playlist

magicplaylist.co

Magic Playlist tak-çalıştır mantığı ile çalışan bir araç. Sevdiğiniz bir parçayı girin, Magic Playlist size o parça üzerinden bir Spotify listesi hazırlasın. Listeye istediğiniz adı verin ve Spotify hesabınıza kaydedin. Bunu yaparken çok derin hesaplamalar yapmıyor. Girdiğiniz parçanın sanatçısına benzer sanatçıları bulup onların popüler parçalarını tarıyor.

Magic Playlist’e gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

4- Klarafy

Klarafy

Bu listedeki araçlar içinde bana göre tartışmasız en işlevsel ve yaratıcı olanı Klarafy.

Klasik müzik dinlemek istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Ya da bugüne kadar size önerilen eserler pek de size göre değilmiş gibi mi geldi? Klarafy imdadınıza yetişiyor. Tek yapmanız gereken Klarafy’ı Spotify hesabınıza bağlayıp en sevdiğiniz parçalardan oluşan bir Spotify listenizi ona göstermek. Klarafy listenizi analiz ediyor ve sevebileceğinizi düşündüğü sanatçıları ve eserleri öneriyor.

Ama önünüze sadece bir döküm koymuyor. Size neden o sanatçıları/eserleri seçtiğinizi de söylüyor. Örneğin; içinde en sevdiğim gitaristlerden parçalar yer alan bir listeyi gösterdiğimde Klarafy bana şöyle diyor “Listende bir sürü gitar virtüözü  bulduk, demek ki sen virtüözite seven bir insansın. Al sana birkaç ilham verici virtüöz”. Ya da bir başka listemde tamamen 70’ler rock müziği var. Diyor ki “70’ler müziği seviyorsan belki genel olarak 70’ler kültürünü de seviyorsundur. 70’lerden birkaç müzisyen önerelim, dene”. Klarafy işi daha da ileri götürüyor. İçinde David Bowie olan listemi analiz ediyor ve diyor ki “Listende David Bowie var. Philip Glass’ın ilk senfonisi bir Bowie albümünden ilham alınarak yazılmış. Denemek ister misin?”

Klasik müziğe yeni başlayanlar ya da yeni şeyler keşfetmek isteyenler Klarafy’a buraya tıklayarak ulaşabilirler.

5- Setify

Setify

Konser severler konser setlistlerini derleyip sunan setlist.fm’i bilirler. Setify aynı şeyi yapıyor ama daha kullanışlı. Diyelim bir hafta önce bir konsere gittiniz ve çok keyif aldınız. Ama çalan parçalardan birkaçının adını bilmiyorsunuz. Setify’a giriyorsunuz, konseri arıyorsunuz ve Setify size o konserde çalan parçalardan bir Spotify listesi hazırlıyor. Ya da diyelim sevdiğiniz bir grubun konserine 1 ay kalmış ve konser günü geldiğinde çalacakları tüm parçalara bağırarak eşlik etmek istiyorsunuz. Setify’a girip grubun son konserlerindeki setlistlerinden Spotify listeleri hazırlayıp konsere kadar çalışabilirsiniz.

Setify’a gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

6- Spotify Dedup

Spotify Dedup

Spotify Dedup, listelerine yüzlerce parça ekleyen, bir sürü parçayı çevrimdışı dinlemek için kaydeden -benim gibi- manyaklar için. Araç basitçe listelerinize aynı parçayı birden fazla defa eklediyseniz ya da aynı şekilde çevrimdışı dinlemek için birden fazla kez kaydettiyseniz bunları bulup temizliyor.

Spotify Dedup’a gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

7- Every Noise at Once

Every Noise at Once

Every Noise at Once, “beni kategorize etme” demeyenler için. Müzik janrlarını keşfetmek, o janrlardan örnekler dinlemek isterseniz harika bir servis.

Every Noise at Once’a gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

8- Replayify

Replayify

“Eee, peki ne tür müzik seviyorsun?”, “Son zamanlarda neler dinliyorsun?”…

Replayify çok sevdiğim Spotify araçlarından biri. Spotify hesabınıza bağlanarak son 1 ay, son 6 ay ya da Spotify hesabını açtığınız zamandan bugüne en çok dinlediğiniz sanatçı ve parçaları gösteriyor.

Dilerseniz en çok dinlediklerinize dayanarak size öneri listeleri hazırlıyor. Ya da en çok dinlediğiniz 10 sanatçıdan/gruptan oluşan bir görseli sosyal medyada paylaşabilmeniz için hazırlıyor. (Öneriler ve görsel için sayfanın altındaki “create playlist” butonunun sağında yer alan üç noktaya tıklayın.)

Replayify’a gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

9- Album Availability

Album Availability

Bildiğiniz gibi Spotify’da (ve diğer streaming servislerinde) lisans sözleşmeleri gereği her albüm her ülkeye açık olmayabiliyor. Album Availabilty bu noktada yardımcı olabilecek bir araç. Servis ile dinlemek istediğiniz albümü aratıp hangi ülkelerde dinlenebilir olduğunu gördükten sonra uygun VPN ile albüme erişebilirsiniz. Yine bazen bir albümün tek bir versiyonu Türkiye’ye açıkken diğer versiyonları (remastered, deluxe, super deluxe vs.) diğer ülkelere açık olabiliyor.

Arama yapabilmek için albümün Spotify URI’ına ihtiyacınız var. Albüm URI’yları yalnızca Spotify masaüstü uygulamasından alınabilse bile kolay bir yolu daha var. Spotify’dan albümü paylaşma seçeneğine gelip URL’yi kopyaladınız diyelim. Kısaca şöyle yapıyoruz:

URL: https://open.spotify.com/album/0zrtTZC7yY2TOEhnbJzSb9 (/album’den sonraki kodu kopyalayın)

URI: spotify:album:0zrtTZC7yY2TOEhnbJzSb9 (album: bölümüne yapıştırın)

URI’ımız hazır. Bunu Album Availability arama çubuğuna yapıştırıp arıyoruz. İşte bu kadar!

Album Availability’e gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

10- Playlist Manager

Playlist Manager

Çok fazla Spotify listeniz var ve düzenlemekte zorlanıyor musunuz? Playlist Manager alışana kadar kullanması biraz zor bir araç ancak çok iş görüyor. Parçaları ya da sanatçıları sıralayıp hangi listelerinizde yer aldığını görebilir, listeleriniz arasında ekleme çıkarma işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Playlist Manager’a gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

11- Acrostify

Acrostify

Sıradaki servisimiz pek işe yarar bir şey değil ama eklemeden geçmeyelim. Sizi ilkokul yıllarınıza geri götürelim.

Acrostify, girdiğiniz kelimeler ile seçtiğiniz janrda akrostiş listeler hazırlıyor.

*Türkçe karakterlerle sorun yaratabiliyor.

Acrostify’a gitmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.


-Güncelleme: 18.12.2018-


12- #SpotifyClassicalWorks

#SpotifyClassicalWorks

Spotify, gelecekte yayınlamayı planladığı bazı özellikleri masaüstü uygulamasında #SpotifyExperiments adı altında denemeye açıyor.
Bunlardanbiri de ünlü bestecilere özel sayfalardan oluşan #SpotifyClassicalWorks. 

SpotifyClassicalWorks şimdilik sınırlı sayıda besteci için aktif. Besteci sayfalarının sanatçı sayfalarından farkı; albüm bazında bir sınıflandırma yerine eserlere göre bir sınıflandırma yapılmış olması. Ayrıca her eserle ilgili bilgilendirmeler eser sayfalarında yer alıyor.

Örnek eser sayfası

Bir esere tıkladığınızda hem eser hakkında bilgi edinebiliyorsunuz hem de eserin yer aldığı farklı kayıtlara erişebiliyorsunuz.
Bunun yanında eserleri vokal/orkestra/konçerto gibi kategorilere ya da bestelenme tarihlerine göre filtreleyebiliyorsunuz.

#SpotifyExperiments şu anda yalnızca belirli premium abonelere açık. Şansınızı denemek isterseniz masaüstü uygulaması menüsünden “Yeni Çıkacak Özellikler”e tıklayabilir ve #SpotifyClassicalWorks’ü aktif hale getirebilirsiniz.


Tweet zinciri gibi bu yazıyı da yeni servisler öğrendikçe güncelleyeceğim. Zincirde yer alan bazı araçları yeterince işlevsel ya da stabil olmadıkları için bu listeye almadım. Unutmadan; araçların çoğu yalnızca Spotify Premium ile çalışıyor. Umarım işinize yararlar ve müzik dinleme uğraşınızı daha keyifli hale getirirler. Beğendiğiniz servislerin geliştiricilerine teşekkür edebilir ya da destek olabilirsiniz.

Yukarıdaki araçlar dışında, çok sevebileceğinizi düşündüğüm bir özelliği aylar önce tweetlemiştim. Onu da buraya bırakayım.

Bonus: Poco

Poco Digital

Parçalarınız var ya da bestelerinizi kaydetmek ve Spotify, Apple Müzik, Deezer, Tidal, Youtube gibi dijital servislerde yayınlamak mı istiyorsunuz? Poco, bağımsız müzisyenler için bu işleri çok uygun fiyatlara hallediyor.

Eğer bestelerinizi henüz kaydetmediyseniz; kayıt, mix ve mastering konusunda anlaşmalı stüdyolarıyla çalışabilir, kayıtlarınız hazırsa direkt olarak parçalarınızı dijital platformlarda yayınlatabilirsiniz. Poco, müzik streaming servislerde resmi sanatçı sayfanızın düzenlenmesi, gelirlerinizin takibi, sosyal medya tanıtımı, kuratör playlistlerine dahil olma, dijital pazarlama ve bağımsız sanatçıların ihtiyacı olan daha pek çok hizmeti de isteğiniz dahilinde size sağlıyor.

[email protected] ya da Twitter hesapları üzerinden Poco‘ya ulaşabilir ve sorularınızı iletebilirsiniz.


Sorularınızı ve görüşlerinizi buraya yorum olarak bırakabilir ya da Twitter hesabım üzerinden bana iletebilirsiniz. Artık Spotify Premium’un efendisisiniz! : )