Müzik Dinleme Verilerimiz Ekonomiyi Anlamanın Yeni Bir Yolu Olabilir Mi?

Bir yandan dünyanın en önemli kaynağının veri olduğuna dair söylemleri iyice kabullenmeye başladığımız bir yandan da verilerimizi ücretsiz hizmet karşılığında emanet ettiğimiz teknoloji devlerinin çeşitli vakalar sonucu hizaya getirildiği bir dönemdeyiz. Başlıktaki soru ise bugünlerde Bank of England’ın baş ekonomisti Andy Haldane tarafından ortaya atılan olasılıklarla gündeme geldi.

Reuters’ın haberine göre Haldane, müzik akış hizmetlerinin merkez bankalara ekonomik gidişatla ilgili tabloyu tüketici güveniyle ilgili geleneksel anketler kadar iyi verebileceğini ifade etmiş. Spotify’ın halihazırda müzik dinleme faaliyetlerimiz üzerinden bizlere ne kadar yerinde önerilerle gelmesi bir yandan duygusal analizimizi yaparak kişisel hislerimizi açığa çıkartan iyi bir gösterge olarak yorumlanabiliyor. Haldane de bu yorumlamayı şarkı sözlerindeki kelimeleri analiz eden tekniklere değinerek hatırlatmış.

Bununla kalmayıp insan ruhunun aynası olarak nitelenebilecek her türlü kişisel zevki hatırlatarak çoklu oyunculu çevrimiçi oyunları da bu kapsamda düşünebileceğimizi söylemiş. Oyunlar ile ekonomik araştırmaları nasıl bir arada ele alabileceğimize dair bahsettikleri ise şunlar; Google aramaları üzerinden grip salgınını tahmin edebilmek, World of Warcraft, EVE Online gibi oyunların halihazırda ekonomistlerin çalıştığı “ilkel” ekonomilere sahip olması (evet, birebir çevirdim) ve oyun platformlarına büyük ölçekli, dinamik bir fokus grubu gözüyle yaklaşıp ekonomi politikalarına müdahaleyi oyuncuların tepkileri üzerinden yapmak.

Şimdiye kadar yazdıklarım size ne kadar anlamlı geldi ya da Black Mirror ve türevi yapımları hatırlattı, bilemiyorum. Yalnız veri gizliliği iyice önemli bir tartışma konusu haline gelmişken Bank of England’ın insanların boş zamanlarını dijitalde çok geçirmesi durumu üzerinden böyle bir olasılığa değinmesi şimdilik kuyuya taş atmaktan ibaret gibi. Bu gibi taşlar birikirken soru yağmurunun dinmemesi önemli.

Benden bir tane: Dinlediğimiz şarkıda geçen sözler ruh halimizi her zaman ve koşulda temsil edebilir mi?