Kamasi Washington – Harmony of Difference EP (2017)

Bundan iki sene önce caz dünyası “kısmen yeni” bir yeteneği konuşmaya başladı. Sadece kısmen yeniydi bu yetenek; zira 20 yaşından beri halihazırda değişik sanatçıların albümlerinde boy göstermekteydi, kendi çabasıyla kaydedip yayımladığı üç adet de mütevazı albümü mevcuttu. Kamasi Washington adındaki bu “kısmen genç” adam, 2015’te kendisi adına oldukça doğru iki hamle yaptı. Bunların ilki, yeni neslin rap kralı olarak görülen Kendrick Lamar’ın ödüle doymayan albümü To Pimp A Butterfly’da saksafonuyla arzıendam etmesiydi. Adını ilk kez geniş kitlelere duyuran bu hareketten kısa süre sonra ise ilk stüdyo albümü The Epic geldi. Adının hakkını veriyordu bu albüm, zira tam 3 saat boyunca içinde taze ilhamlar akan bir müzik sunuyordu bizlere. Aldığı eleştiriler oldukça cömertti, kulağa hitabı da üst düzeydeydi. İşte böylece caz dünyasının parlayan yıldızı oluverdi Kamasi Washington. Flying Lotus, Thundercat, Run the Jewels gibi alanında başarılı isimlerle çalıştı, adından ısrarla söz ettirmeyi bildi.

Önümüze, geçtiğimiz günlerde sunulan yeni kısaçalar Harmony of Difference, Washington’ın The Epic’ten bu yana yayımladığı ilk yeni müzikleri içeriyor ve ilham ırmağının kuruma sinyali vermediğini de müjdelemiş oluyor. Yarım saat gibi önceki işine kıyasla oldukça kısa bir sürede saksafonu ve grubuyla keşiflere çıkıyor Washington. Özgürleştirilmiş cazın değişik uçlarında salınırken bizi de peşinde sürüklüyor; zıtlıkların, farklılıkların uyumunda arıyor özgürlüğü. Ruhani bir tavır içerisinde yapıyor bütün bunları, ki caz gibi bir mecrada bu çok da sıra dışı bir şey sayılmaz. O halde bu adamda bizi bu kadar etkileyen şey nedir? Emin olmak zor, belki de icra edilen her bestede daha fazlasını talep eden bir azim hissetmemizdir mesele. Artık iki albümü geride bıraktığımıza göre Washington’ın maksimalist bir müzik anlayışına sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Caz gibi kompleks ve tarihi geniş bir müziğe gönül vermişken daha yükseğe çıkmaya yönelik bu azmi sürdürmek de büyük bir risk olsa gerek. Bu çetin yolda gözünü karartan Washington’a saygı beslemeden duramamamızın sebebi budur belki.

Harmony of Difference’ın müzikal anlayışından yola çıkarak koca bir caz camiasının tarihçesini yazabiliriz. O kadar fazla alt türe ve emekçiye saygı duruşu mevcut ki 6 şarkı boyunca, dinlediğiniz her nota size hem yeni hem de bir o kadar tanıdık geliyor. Yeni bir şey sunmak yerine müzikal birikiminin dehlizlerine inmeyi, yeni çıkarımlar yapmayı tercih eden bir müzisyenin albümü bu. Kapanıştaki “Truth”a ise ayrı bir paragraf açılabilir zira şarkı albümün neredeyse yarısını kaplıyor, dinlediğimiz müziğin ise tabiri caizse direği. Albüm boyunca çarpışan zıt güçlere dengeyi getiren, her dinleyişte yeni nüanslar yakalayacağınız oldukça yoğun ve spiritüel bir çalışma. Kamasi Washington’dan bir sonraki hamleyi beklerken parçaları birleştirmeye çalışacağınız bir yapboz adeta. Ve söylemek lazım, gelecek oldukça parlak görünüyor.